Представиха революционен транзистор, който може да замени цели логически вериги

Offnews Последна промяна на 27 декември 2021 в 09:30 182 0

tranz

Учените направиха важна стъпка в в едно ново и много интересно направление за производството на полупроводникови прибори. Те създадоха препрограмируем в реално време транзистор, който може да пресъздава разнообразни логически елементи, включително NOR, NAND и т.н. Новият транзистор може да се произвежда чрез традиционните поточни линии и в него не се използват екзотични материали. Очаква се той рязко да ускори развитието на изкуствения интелект.

Обикновеният полеви транзистор има два електрода за проводящия канал и още един за управление на канала (гейта). С помощта на гета се управлява протичащия през проводящия канал ток. Изследователите от техническия университет на Виена (TU Wien) добавиха в структурата на полевия транзистор два допълнителни електрода и ги съединиха с тънка нишка от чист германий (Ge). Идеята се оказа изключително удачна.

Този допълнителен метал-германиев преход, при който в качеството на генератор на електронни се използва алуминий, дава възможност за програмирането на новия транзистор по такъв начин, че да реагира на точно определени предварително зададени прагови напрежения на превключване. Изобретателите специално подчертават, че тези прагове могат да се препрограмират в реално време. Това означава, че новият транзистор може да бъде програмиран да извършва редица последователни логически операции вместо обикновеното включено и изключено състояние.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !