Новият AI робот на LG може да се грижи за домашните ви любимци вместо вас

Мария Иванова Последна промяна на 02 януари 2024 в 14:47 913 0

LG Roboto

Снимка LG

Новият AI робот на LG може да се грижи за домашните ви любимци вместо вас

LG Electronics обяви нов изкуствен интелект, който може се движи свободно из домовете на потребителите под формата на робот на колела и дори да се грижи за домашните им любимци. Асистентът, който ще бъде представен за пръв път на изложението CES 2024 в Лас Вегас, предлага и много други възможности.

Освен да гледа домашни любимци, той може да алармира, когато климатикът е останал включен, докато няма никой у дома. Подобно на домашните помощници Amazon Alexa и Apple HomePod, асистентът на LG може също да информира за времето и да напомня на хората да вземат лекарствата си навреме. Той може също да измерва качеството и температурата на въздуха в помещенията, да говори, да слуша и да анализира човешките емоции.

Новият робот е задвижван от платформата RB5 Robotics на Qualcomm, която включва комбинация от хардуер и софтуер и управлява програмата му за изкуствен интелект. LG разкрива, че той е оборудван още с камера на лицето, говорител и различни сензори, които му дават възможност да се движи, да говори и да слуша.

Благодарение на камерата и платформата, роботът на LG може да разпознава лица и гласове, както и да анализира емоциите на хората около него. Това му дава възможност да участва в разговор, както и да ви посрещне на вратата с любимата ви музика, за да повиши доброто ви настроение.

Използвайки други вградени сензори, роботът може да следи разнообразни данни за околната среда, като температура, влажност и качество на въздуха в помещенията. Ако някой от тези фактори е извън желаните нива, той може безжично да регулира свързаните уреди като печки, климатици или овлажнители.

Използвайки същите инструменти за наблюдение, новият робот на LG може да изпълнява ролята на мобилен охранител, изпращайки известия при регистрирана необичайна дейност. Освен, че може да се движи свободно и да се грижи за домашните любимци, потребителите могат да го настроят да патрулира в жилището им, когато те не са вкъщи. Така той може да открива забравени отворени прозорци, включени светлини, както и да следи за необичайни действия, като например проникване с взлом.

Ако открие такива проблеми, роботът може веднага да изпрати известие на смартфона на потребителя. В случай на забравени включени светлини, той може да се свърже с “умен” контакт и да изключи осветлението.

Новото издание на Consumer Electronics Show (CES), на което ще дебютира роботът на LG, ще се проведе от 9 до 12 януари 2024 г. в Лас Вегас. Очаква се на него големи технологични комнапии като AMD, Hisense, Lenovo, LG, Nvidia, Panasonic, Qualcomm и Samsung да представят най-новите си технологии в областта на електрониката.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !