Най-малките технологични продукти, които ще ви изненадат не само с размерите си

Мария Иванова Последна промяна на 20 февруари 2023 в 11:03 1646 0

Nano 3D Printer

Снимка My N Mi

Най-малките технологични продукти, които ще ви изненадат не само с размерите си

В сферата на технологиите миниатюризацията не е ново явление и през годините сме ставали свидетели на летящи дронове колкото насекоми, впечатляващо миниатюрни мобилни телефони, видео камери, прикрепени на върха на писалка и какво ли още не. През последните месеци тази тенденция се задълбочава и новите продукти стават все по-малки по размери.

Компактният им външен вид обаче не е пречка да ни изненадат приятно с възможностите си. В следващите редове ще ви покажем няколко примера, появили се съвсем наскоро.

Най-малкият 3D принтер в света

е висок 41 мм. и тежи едва 17 грама. Точните му размери (18×31×41 мм.) са сравними с тези на кибрит или microSD карта. Мнозина вероятно ще се усъмнят в способностите му, но създателите му уверяват, че устройството е напълно функционално. To работи на базата на стереолитографска (SLA) печатна технология. При нея в малък резервоар със спринцовка се налива фотополимер, който се втвърдява под въздействието на светлина.

Миниатюрният 3D принтер се свързва към компютър чрез micro USB порт. Максималните размери на предметите, които могат да се създават с него, са малки: 11×11×17 мм. Разделителната способност на печатащия слой е между 0,005 и 0,3 мм., а точността му - 0,135 мм.

Авторите на проекта демонстрират възможностите на устройството като правят с него полупрозрачна фигура на робот. Когато отпечатването приключва, става ясно, че принтерът може да създава реалистични детайли (като пръсти, копчета, очи и др.), типични за SLA технологията.

Най-малкият шлем за виртуална реалност

е създаден от базираната в Лос Анджелис компания Bigscreen и се нарича Beyond. Повечето VR шлемове са обемисти и тежки. Beyond VR обаче тежи едва 127 грама, което е шест пъти по-малко от всички подобни продукти на пазара.

VR шлемът е оборудван с чифт OLED дисплеи с обща разделителна способност 5120 × 2560 пиксела. Както и с технологията за проследяване SteamVR, която се използва за определяне местоположението на притежателя му. Възможна е и персонална настройка според параметрите на потребителя, която се постига чрез 3D сканиране на лицето му с помощта на специално приложение за iPhone.

Bigscreen Beyond VR има хоризонтално зрително поле от 90 до 93 градуса, както и честоти от 75 Hz до 90 Hz. Шлемът притежава още стерео микрофони и сензор за близост. За да се постигне малкият му размер обаче са спестени някои не много важни контроли.

Най-малкото устройство за добавена реалност (AR)

Най-малкото устройство за добавена реалност (AR) се нарича Monocle и е създадено от екипа на Brilliant Labs. Въпреки джобните си размери, то може да превърне най-обикновени очила за четене в умни очила, притежаващи камера, микрофон и добавена реалност. Устройството тежи едва 15 гр. и е оборудвано с цветен OLED дисплей с резолюция 640 х 400 пиксела.

Според производителя, Brilliant Monocle може да бъде програмиран за компютърно зрение, изкуствен интелект или графики, а също така поддържа Bluetooth 5.0. Сред останалите му спецификации са: вградени сензорни бутони, 5MP Omnivision OV5640 камера, която заснема 720p видео, микрофон TDK ICS-41351, 12MB адресируема памет и 8MB серийна светкавица.

Устройството се захранва от 70 mAh батерия, която осигурява до 2 часа живот в режим на активно ползване. Предлага се с кутия за зареждане и външна батерия от 450 mAh, която ви позволява да зареждате своя монокъл до шест пъти в движение. Включен е и USB Type-C кабел.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !