Могат ли носимите устройства с AI да заменят смартфоните в бъдеще

Мария Иванова Последна промяна на 11 октомври 2023 в 18:50 619 0

AI Pin

Снимка Humane

Могат ли носимите устройства с AI да заменят смартфоните в бъдеще

Внедряването на изкуствен интелект в хардуерни устройства не е нова тенденция. Но с развитието на AI все повече големи технологични компании и стартъпи се опитват да го затворят в хардуер. Те инвестират значителни средства в разработката на носими устройства, използващи AI, надявайки се, че в бъдеще ще станат също толкова разпространени и необходими, колкото са смартфоните днес.

Някои лидери в бранша смятат, че потенциалните ползи от създаването на истински наследник на iPhone в ерата на изкуствения интелект са огромни. Според тях такова устройство би могло да бъде "златната кокошка" на технологичната индустрия, да генерира значителни приходи и да промени технологичния пейзаж.

И въпреки че досегашните опити за създаването на подобни революционни устройства нямат успех, големият въпрос, който си задават технологичните компании, е - могат ли персоналните джаджи с вграден изкуствен интелект да бъдат следващото голямо откритие, което да повтори промяната, наложена от iPhone в технологичната индустрия?

Някои тех гиганти изглежда залагат именно на това. Миналата седмица например Марк Зукърбърг представи умните очила Meta Ray-Bans, чрез които потребителите могат да говорят с асистента Meta AI в реално време, както и да излъчват на живо във Facebook и Instagram.

Три дни по-късно, по време на дефилето на Седмицата на модата в Париж, върху някои от моделите на подиума беше забелязан прототип на устройството AI pin на стартъпа Humane. По форма и размери то наподобява значка и притежава функциите на носимо устройство с камера и високоговорител, но без екран. Джаджата притежава няколко интересни функции, сред които възможност да прожектира върху ръката информация при повикване, както и да превежда в реално време от английски на френски с генериран от изкуствен интелект глас.

Наскоро беше съобщено също, че бившият ръководител на отдела по дизайн на iPhone Джони Айв и главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман разработват хардуерно устройство с изкуствен интелект и "нов форм-фактор, който не е ограничен от правоъгълния екран". Стана ясно и че главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон обмисля да вложи в проекта 1 млрд. долара.

За разлика от технологичните експерти, които смятат, че носимите устройства с вграден AI могат да бъдат технологията, която ще наследи iPhone, други са по-скептични и не вярват, че те могат да се превърнат в новата предпочитана технология в ежедневието на хората.

Томас Хай, професор в Университета на Уисконсин-Милуоки, например е на мнение, че смартфоните все още са по-лесни за употреба от средностатистическия потребител, отколкото джаджите с AI. Това, според него, означава, че на персоналните устройства с изкуствен интелект може да отнеме много време, за да спечелят обществения интерес.

"Честно казано, носенето на телефон не е чак такова бреме и все още има много неща, които са по-лесни за правене с него, отколкото с очила, часовник или слушалки. Колкото и вълшебен прашец от изкуствен интелект да се разпръсква върху тях, бих дал на смартфона да доминира още поне едно десетилетие" - посочва Томас Хай.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !