Кога да очакваме първите сгъваеми смартфони и таблети от Apple

Павлин Луканов Последна промяна на 13 май 2023 в 15:17 404 0

Foldable iPhone Concept

Снимка 9to5mac.com

Кога да очакваме първите сгъваеми смартфони и таблети от Apple

През последните няколко години сме свидетели на разрастването на пазара на смартфони със сгъваеми екрани, но въпреки това този сегмент все още остава по-скоро нишов. Това се дължи на два основни фактора, а именно високите цени и ограничената конкуренция извън Китай. На практика секторът е доминиран от Samsung със сериите Galaxy Z Fold и Flip, като до миналата година основната конкуренция беше от Motorola и Huawei, които обаче нямаше как да постигнат по-високи резултати поради различни причини.

Тази година нещата се променят, като на международната сцена има все повече нови модели, включително и от някои други китайски производители, но и Google, която тази седмица представи първия си сгъваем смартфон, Pixel Fold. Разбира се сега очакванията са и към един от пазарните лидери, Apple, да анонсира свои такива попълнения, но това може да не се случи толкова скоро, колкото ни се иска.

От известно време има слухове за това, че компанията от Купертино обмисля подобна възможност, като дори има и вътрешни тестове в тази насока. Това включва подготовката на прототипи на сгъваеми iPhone и iPad, които обаче не са близо до реализиране. Анализаторите Минг-Чи Куо и Рос Янг споделиха данни за това, че първите сгъваеми продукти на Apple ще се появят най-рано през 2025 г. Засега обаче няма много детайли свързани с тях, което е нормално, имайки предвид колко време остава до предполагаемата им премиера.

Според запознати източници Apple има различни прототипи, като един от тях наподобява Galaxy Z Flip. Друг обаче е по-скоро под формата на iPad, който се сгъва до форма на телефон. Според Куо първи ще се появи сгъваемият таблет, като е възможно това да стане още догодина, като с този ход компанията ще увеличи доставките и ще подобри продуктовия си микс. Този модел може да включва стойка от въглеродни нишки.

От друга страна Янг сподели миналата година, че Apple е в преговори с доставчици на компоненти за 20-инчов сгъваем екран за преносим компютър. Те са за експериментални цели и може и да не достигнат изобщо до реално устройство, но все пак е интересно да научим дори по-нестандартните хрумвания на компанията.

Също така CCS Insight сподели прогнозата си, че първото сгъваемо устройство на Apple ще е с цена около 2500 долара (4476 лв.), което доста над актуалните смартфони на компанията. То обаче би било и доста по-скъпо спрямо и моделите на Samsung.

Повече конкуренция със сигурност ще е добра за потребителите и ще накара и останалите производители да предприемат по-смели крачки за развитието на устройствата си. Все пак последното поколение модели на Samsung не въведоха кой знае какви нововъведения, а това може да се дължи и на липсата на адекватна конкуренция. Навлизането на играч като Apple със сигурност ще даде тласък и на останалите. Очакваме също така и третият най-голям играч на пазара, Xiaomi, да се включи сред играчите в международен план. Така и цените би трябвало да станат по-достъпни, макар общата тенденция да е за поскъпване.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !