След двугодишна пауза Huawei представи нов сгъваем смартфон

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 23 юни 2022 в 22:23 1666 0

Huawei Mate XS 2

Снимка Huawei

Huawei Mate XS 2

След двугодишна пауза, Huawei представи нов сгъваем смартфон – Huawei Mate XS 2. Той е продължение на серията, която беше започната през 2020 г. с първата масова версия на китайския гигант в този тепърва развиващ се формат. Компанията запазва концепцията на сгъване, като надгражда хардуера, леко дизайна и леко сваля цената, спрямо предходния модел. Освен Huawei Mate XS 2, бяха представени още редица устройства, сред които смартфони в средния и достъпен клас Huawei Nova Y90 и Nova Y70, лаптопите Matebook D16 и D16S, таблет с електронно мастило MatePad Paper и безжични слушалки-тапи Freebuds Pro 2.

Това е първата голяма вълна от потребителски модели за Huawei за тази година. Основният фокус е сгъваемият умен телефон. Huawei Mate XS 2 повтаря успешния дизайн на своя предшественик. Устройството се разгъва като таблет, като екранът обгръща почти изцяло двете страни при сгънато положение. Разпънат той предоставя голям 7.8-инчов OLED дисплей с резолюция 2480x2200 пиксела. Има подсилена честота на опресняване от 120Hz. Сгънат основната страна осигурява екран от 6.5 инча, подобно на повечето модели на пазара, като резолюцията пада с малко – 1176x2380 пиксела.

Корпусът е значително олекотен, като са използвани различни композитни материали, включително титан, фибростъкло и др. Huawei Mate XS 2 продължава да разполага с един от най-добрите механизми за сгъване, като в компактно положение, няма почти никакво отстояние между двете части на екрана. Това беше характерно при първия модел, а сега е надградено допълнително с подобряване на пантата. Тя беше голямо предимство при Mate XS 1 и запазва това при настоящия сгъваем смартфон.

Сгъваемият смартфон е базиран на миналогодишния флагмански процесор Snapdragon 888. Заради санкциите наложени на компанията от САЩ, при Huawei Mate XS 2 се използва версията с 4G модем. Оперативната памет варира между 8GB и 12GB RAM, а мястото за съхранение е 256GB или 512GB. Основната задна камера е тройна, като Huawei използват за основен сензор 50MP и към него има още 13MP широкоъгълен и 8MP телефото с трикратно оптично приближение. Батерията е с капацитет от 4600 mAh, като предлага бързо зареждане от 66W.

Сгъваемите смартфони продължават да са каймакът на пазара и съответно цената им е над тази на премиум флагманите. Производителите правят различни опити да я свалят под 2 000 евро, но за момента това се случва само с по-компактните модели. Huawei Mate XS 2 запазва тази тенденция и я понижава с няколкостотин евро спрямо предходния модел, но тя продължава да е висока – 1 999 евро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !