Ето как изглеждат прототипите на популярните устройства, които използваме в наши дни

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 09:00 6166 0

What did the prototypes of the popular devices we use look like?

Ние вече дотолкова свикнахме да използваме най-различни мобилни устройства, че вече дори не се и замисляме върху дългия процес, който те изминават от лабораторните прототипи до крайния продукт на пазара. За да може да се разбере дали дадено устройство ще има пазарен успех са необходими много прототипи. Именно на това ще се спрем този път - за инженерните екземпляри и различните прототипи, снимките на които са изтекли в Глобалната мрежа.

Прототипът на смартфона няма как да бъде поставен в джоба

Всички виждаме, че смартфонът е компактно устройство, като в съвсем малкия корпус са поставени малка дънна платка с мобилна SoC, модем, антена и още нещо. Но на ниво прототип всичко изглежда по съвсем друг начин и бъдещият смартфон прилича на обикновена дънна платка.

Снимката по-горе показва инженерния екземпляр на оригиналния iPhone. Това може да се разбере само по включения към това дъно дисплей и ако той бъде махнат, то повечето хора ще кажат, че това си е една обикновена дънна платка. Разбира се, ненапразно прототипът на iPhone има подобен вид: много добре се вижда колко много портове и най-различни конектори има прототипът. По този начин са много по-лесни бързата подмяна и тестовете на различните компоненти. Разбира се, в готовия iPhone тези конектори не са необходими и окончателната дънна платка е над десет пъти по-малка.

Прототипите на видеокартите - почти като дънни платки с поставени централни процесори

След като видяхме инженерния екземпляр на iPhone вече разбрахме, че прототипите силно се различават от крайните продукти. При видеокартите е същото - ранните тестови екземпляри също приличат на големи дънни платки и дори имат сокети, в които се поставят графичните процесори.

Почти няма качествени снимки на подобен прототип. Доста добра е само снимката, която публикува в Twitter Раджа Кодури, ръководителят на графичното направление на Intel. Ето как изглежда инженерната версия на новата десктоп видеокарта на тази компания:

А ето как изглеждат тестовите графични процесори, които могат да се поставят в този и подобните на него прототипи:

И тук всичко това е направено за по-голямо удобство при тестовете. По принцип, самата платка на финалната графична карта не се променя особено много, понеже тя има спомагателна функция - да осигури захранване на чипа и на буферната памет. Тези компоненти често се променят и съвсем не е за учудване, че в прототипите за тях са предвидени сокети, които осигуряват тяхната лесна подмяна.

Инженерните екземпляри на централните процесори

С CPU всичко е доста по-скучно. Това е разбираемо: работещият централен процесор на практика си е силициев кристал върху текстолитова подложка. Така че прототипите на CPU се различават от финалните версии само по по-ниската тактова честота и често пъти с неправилно работещи контролери. Но тези чипове дават полезна информация - например, какви ще бъдат бъдещите дънни платки.

Например, така изглежда инженерният екземпляр на процесорите на Intel от 12-то поколение (Alder Lake):

Може да ви се стори, че са доста големи. Точно така си е - тези CPU използват новия LGA1700 сокет. Да напомним, че числото в името на сокета показва броя на контактните площадки на чипа. Виждаме, че в новите процесори на Intel те са с над 50% повече и за тях ще е необходимо не само ново дъно, но и ново охлаждане и ново закрепване за това охлаждане.

Прототипите на конзолите - черни кутии, които понякога изглеждат доста красиво

Обикновено една година и дори по-рано преди излизането на конзолата на пазара нейните прототипи се изпращат на разработчиците на игри, за да могат те да подготвят своите проекти към датата на излизане на устройството. Тези прототипи обикновено са почти същите като окончателните версии. Това е логично, понеже игрите са оптимизирани за точно определени CPU и GPU. Но външният им вид може да е много по-различен.

Ето как изглежда предварителната доста красива версия на Sony PlayStation 5 за разработчици:

А ето какъв е прототипът на PlayStation 4 - истинска черна кутия:

Производителите на конзоли често правят така, за да не може никой да разбере какъв ще е външният вид на устройството, когато излезе на пазара.

Прототипът на Apple Watch изглежда като iPod

И накрая да разгледаме интересен инженерен екземпляр на Apple Watch. Разбира се, на специалистите на корпорацията се налага подробно да тестват смарт часовниците на Apple и извън лабораториите, а това незабавно би привлякло вниманието на журналистите. Ето защо ранните прототипи на Apple Watch са изглеждали като... iPod Nano:

Вижда се добре познатият пръстен, но няма къде да бъде закрепена каишката, поради което това устройство наистина е изглеждало като нов iPod.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !