Четири причини временно да отложим сглобяването на нов компютър

Offnews Последна промяна на 15 май 2021 в 11:18 7075 0

4 reasons

Въпросът "да сглобявам или да поизчакам" поне веднъж са си задавали редица притежатели на персонални компютри. От една страна желанието да си вземем нов хардуер и да се насладим колко по-бързо работи от предишния е съвсем разбираемо. От друга страна, винаги ни гложди мисълта, че е можело малко да се изчака и да се купи двойно по-добър хардуер при същата цена.

Досега винаги можеше да се намери някакъв баланс, но към днешен ден в целия свят се наблюдава една просто уникална ситуация. Дори и много да искате да си сглобите нов компютър, съвсем не е сигурно, че ще намерите каквото ви трябва. Нека се спрем по-подробно.

Дефицитът

Искате нова видеокарта? Няма откъде, всичко изкупиха хората, които се занимават с добив на криптовалути. Може би искате да си купите нов SSD? И това също е трудна работа, понеже за добива новата криптовалута Chia Coin са необходими именно бързи флаш дискове. Добре, тогава може би е добре да си вземем предварително някое мощно компютърно захранване, което ще използваме в бъдеще? В магазините няма и захранващи блокове, понеже и те са изкупени от криптоминьорите. Тогава поне процесор, нали AMD предлага новите Ryzen? И това не е лесно, понеже тези процесори се произвеждат от същите заводи на TSMC, както и чиповете за новите конзоли и редица други SoC. Заради COVID-19 пандемията, търсенето на персонални компютри и лаптопи многократно нарасна и заводите на TSMC изобщо не успяват да се справят с голямото търсене. Така че недостигът на чипове е реален, което много добре се вижда в онлайн магазините.

В крайна сметка се получава така, че от всичките компоненти за един персонален компютър, без особено надплащане можем да си вземем само дънна платка и оперативна памет. Също така и компютърна кутия. Всичко останало или просто не се продава, както е с бързите видеокарти на Nvidia, каквито са например RTX 3080 и RTX 3090, или ако се продават, тяхната цена е толкова неадекватно висока, че икономически е твърде нецелесъобразно купуването на подобна графична карта. Отново да напомним, че заради криптовалутата Chia Coin неколкократно скочи цената на SSD и HDD с голям капацитет.

Мощни видеокарти просто няма. Дори и за над 4000 щ. долара

Всъщност нещата не са чак толкова тъжни и ако все пак персоналният компютър е изключително необходим, могат да бъдат намерени някои вратички. Първо, това са чиповете на Intel, който за разлика от AMD произвежда своите процесори Core в своите собствени заводи и дефицитът не ги засегна толкова много. Само че това е временно. Текстолитовите подложки за силициевите кристали се произвеждат и купуват от Китай и други външни държави, така че и тук съвсем скоро ще има недостиг. Но засега все още могат да бъдат купени процесори Intel Core за що-годе адекватни цени.

При флаш дисковете също има изход. За добива на новата криптовалута Chia Coin, която в наши дни носи огромни печалби, са необходими SSD с капацитет минимум 1 TB. Нещо повече, дискове с капацитет по 240 GB изобщо не са подходящи за тази криптовалута. Ето защо, днес е напълно възможно да се купи SSD с капацитет около 120 GB, или два подобни диска, които могат да се окажат достатъчни за една работна компютърна система. Но е по-добре ти да се вземат още сега.

Защо? Работата е в това, че SSD се произвеждат от същите тези чипове памет, както и решенията с по-голям капацитет, така че се очаква и малките флаш дискове да станат дефицитни. Засега SSD с капацитет около 100 GB се продават при адекватни цени, но производителите на чипове флаш памет вече съобщават, че не могат да се справят с търсенето и поръчките, Така че през следващите няколко месеца се очаква поскъпването както на флаш, така и на хард дисковете. Дори и на тези, които не са подходящи за добива на Chia.

С компютърните захранвания ситуацията е подобна. Очевидно е, че криптоминьорите изобщо не възнамеряват да захранват всяка една видеокарта с помощта на отделен захранващ блок. Ето защо те масово изкупуват решенията с мощност от около 1,5 KW. Хората които изграждат домашни цифрови ферми с по две видео карти, масово купуват компютърни захранвания с мощност около 600 W. Тук дефицитът също е налице.

Получава се така, че единствената възможност да се вземе качествен захранващ блок без да се заплащат някакви невероятно високи цени, това е да се избере решение с мощност 400-450 W. Може да изглежда малко, но това е достатъчно да се захрани един 8-ядрен Core i7 заедно с RTX 3060 Ti, а за този хардуер не може да се каже, че е много слаб.

Един 450 W захранващ блок е достатъчен за сглобяването на геймърски компютър от среден клас

От всичко казано дотук можем да кажем, че при огромния дефицит в наши дни, все пак е възможно да се сглоби прилична компютърна система, която дори има известен запас за в бъдеще. Този компютър ще включва например, 6-ядрения Core i5-10400, евтино дъно с чипсета H410 или B460, 16 GB оперативна памет, SSD с капацитет 120 или 128 GB и компютърно захранване с мощност около 450 W. Какво умее един подобен компютър? От гледна точка на мултимедийни задачи, на практика всичко, като се започне от гледането на 8К видео и се приключи с отварянето на стотици раздели в Chrome. В бъдеще, когато на пазара отново излязат мощни видеокарти и дискове при адекватни цени, може да се купи нещо по-добро, да се добави в тази хипотетична компютърна система и да се получи един достатъчно мощен геймърски или работен компютър.

Предстои излизането на новите процесори на Intel

Разбира се, сглобяването на подобна конфигурация има смисъл само в този случай, ако по някакви причини спешно ви е необходим персонален компютър и не можете да чакате, но в същото време не възнамерявате да закупувате различните компоненти при тройно по-висока цена. Но ако все пак се колебаете дали да сглобявате или да не сглобявате, има смисъл и логика да се изчака.

Причината е, че след няколко месеца Intel представя интересните процесори Alder Lake, които са 12-то поколение Core. Те ще имат до 8 бързи и до осем икономични ядра, ще поддържат новата DDR5 оперативна памет и PCIe 5.0 шината. Тези чипове ще се произвеждат чрез подобрен 10 нанометров технологичен процес, ще имат новата интегрирана графика Xe и новия сокет LGA1700 за които Intel обещава, че ще е съвместим с три поколения процесори. Всичко това явно намеква, че има смисъл да се изчака появата на тези CPU.

Тук има един особен момент. От една страна, не се знае как чиповете на Intel с хетерогенна структура на ядрата ще се справят с досегашния софтуер. Въпросът е доста спорен. Едва ли 8-те бързи и 8-те икономични ядра на Alder Lake ще могат да се опрат на новите 16 ядрени процесори Ryzen в ежедневната работа и при игрите. Тук всичко ще зависи от цената на новите процесори, която се очаква да падне поради жестоката конкуренция между Intel и AMD. От това печелят потребителите - тоест, всички ние, и има смисъл да се изчака.

Новото ниво на DDR5

DDR4 оперативната памет заседна на ниво 3200-3800 MHz, което бе достигнато още преди няколко години. Планките с DDR4-4000 и нагоре са скъпи и работят само с топ-дъна със скъпи процесори. При много тънка настройка на системата е възможно да се достигне ниво от 5000 MHz, но за тази цел е необходим сериозен овърклок, при който работата им става нестабилна.

DDR5 от друга страна започва от 4800 MHz. Да напомним, че в днешните лаптопи се използват DDR4-2933, 2666 и дори 2400. Разбира се, влияние оказват и таймингите, но DDR5 без какъвто и да било овърклок осигурява един път и половина по висока скорост в сравнение с DDR4. Някои производители дори обещават DDR5 планки с честота 6 GHz! Това е сериозно.

Ето защо, да се сглобява днес компютърна система с DDR4 оперативна памет не си струва, понеже след по-малко от година тя ще изглежда съвсем бледо пред DDR5 паметта.

Видеокартите

Благодарение на криптоминьорите, няма как да се купи някои от новите карти на Nvidia. И дори някак да решите да си купите RTX 3090 на нереално високата цена от 4000-4200 щ. долара, тези графични карти просто ги няма в магазините, понеже от добива на криптовалута те генерират по около 700 щ. долара месечно и тази висока цена бързо се възвръща. Но обикновените потребители страдат.

Ясно е, че трябва да се изчака. Да напомним, че Nvidia вече официално представи своите нови видеокарти с хардуерна защита срещу добива на криптовалута. Тези графични карти трябва да се появят в магазините още следващия месец. Те не са изгодни за криптоминьорите, понеже техният хешрейт е нисък и тяхното използване за добив на криптовалута е икономически неизгодно. Но при игрите те предлагат същата производителност и се очаква геймърите да получат шанс да си закупят подходящи видеокарти при адекватни цени.

Да сглобявам или да не сглобявам

Към днешен ден компютърни компоненти или няма, или се предлагат при изключително високи цени. Но все пак към края на лятото се очаква на пазара да се появи нов хардуер. Ето защо, има логика да се изчака едно по-добро време, въпреки че сега е трудно да се предскаже кога ще настъпи то. Има компании, които са на мнение, че дефицитът ще продължи минимум още една година. Това все пак не означава, че днес трябва да си сглобим компютър при тройно и четворно по-висока цена на компонентите. Изводът е, че е по-добре да се изчака.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !