Американските войници ще "виждат" кой се крие зад ъгъла с този нов вид очила

Offnews Последна промяна на 09 март 2021 в 10:57 7500 0

IVAS

Американската армия разработва нов вид високотехнологични очила, които ще позволяват на войниците да "виждат" в тъмното и дори зад ъглите. Устройствата, наречени Интегрирана система за визуално увеличение (IVAS), предават картина от няколко камери, монтирани в предната им част.

Те също могат да предават сигнал от камери, поставени на други места. Такъв пример са камери, монтирани от външната страна на бронирани превозни средства, чрез които войниците ще могат да "виждат" през стените на автомобила.

В добавка, системата може да показа и друг вид информация като карти и цели. Очилата могат дори да бъдат монтирани на специално проектиран прицел за нощно виждане върху войнишка пушка. По този начин, насочвайки пушката към ъглите, войникът може да "вижда" през тях, дори и през нощта.

Оборудването на всеки войник с подобно устройство обаче не е никак лесна задача. За закупуването на 40 хиляди бройки от очилата, американската армия е отделила внушителната сума от 1.1 млрд. щ. долара. През декември обаче Конгресът намали бюджета за поръчката с около 20%.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !