„Виваком“ и „Йеттел“ спорят през КЗК за бъдещето на „Булсатком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 08 март 2023 в 12:14 1013 0

Bulsatcom Store

Снимка Bulsatcom

„Виваком“ и „Йеттел“ спорят през КЗК за бъдещето на „Булсатком“

Сателитният оператор „Булсатком“ беше продаден през септември на българския бизнесмен Спас Русев за 127 млн. евро. Някои детайли около сделката обаче предизвикаха истинска война между два от трите основни телекома в страната. Българският бизнесмен е осигурил цялото финансиране за нея чрез кредит от United Group – собственикът на „Виваком“. В замяна на предоставените пари, след купуването на сателитния оператор, Русев прехвърля цялата мрежова инфраструктура на водещия български телеком.

Историята не се харесва на двата основни конкурента на пазара – „Йеттел“ и „А1 България“. Още в края на миналата година те поискаха от Комисията за регулиране на съобщенията (КЗК) да разгледа сделката и евентуално да я обяви за нарушаване на конкурентната среда. От началото на седмицата „Булстаком“, „Йеттел“ и „Виваком“ си размениха различни обвинения по казуса, докато в същия момент борбата за контрола на сателитния оператор се пренася и в КЗК.

Инициативата на United Group и отговорът на „Булсатком“

Частичен развой имаше в края на февруари, когато Slovenia Broadband, дружеството, което държи собственикът на „Виваком“ в България, подава документи в КЗК за разглеждане на сделките свързани с мрежовата инфраструктура на „Булсатком“. Така, United Group изпълнява обещанието, че ако има обществен натиск ще предостави за оценка от регулатора не само частта за мобилните базови станции, но и за фиксираната инфраструктура.

По-ключовият момент е интервюто на новия главен изпълнителен директор на „Булсатком“ Петър Ризов за „24 часа“ публикувано на 6 март. Той твърди, че всичко около сделката с оператора и Спас Русев, включително и частта с инфраструктурата, е изрядно. Но също така, Ризов директно обвинява „Йеттел“ в двойни стандарти и опит да се разруши бизнеса на „Булсатком“.

Причината е, че компанията-майка на мобилния оператор – PPF Group води подобно дело в Сърбия. Там позициите са обърнати, като местният Yettel обединява мрежата си с държавния Telekom Srbija в опит да се противопостави на лидера на фиксирания пазар в западната ни съседка SBB. Последният пък е част от телеком империята на Балканите на United Group, пише специализираното издание TechTrends.

Поредица от реакции

Следва почти моментален отговор на „Йеттел“ и на 7 март излизат с позиция към медиите, че са внесли иск за забрана на сделката по придобиване на мрежовото оборудване на „Булсатком“. Това е направено като изразено становище към вече започнатото производство от Slovenia Broadband. В същия момент, мобилният оператор настоява да се обедини последното с това за сделката по придобиване на самия „Булсатком“.

Аргументите на „Йеттел“ стъпват на тезата, че покрай останалите придобивания на различни играчи от фиксирания сегмент, в комбинация с настоящите „Виваком“ ще получи господстващо положение на този пазар. Според мобилния оператор става дума за 60% дял при платената телевизия и около 40% при достъпа до интернет.

Отговорът на „Виваком“ не закъсня и часове след позицията на „Йеттел“ обявиха, че идеята на техния конкурент за обединяване на двете производства за „необоснована, безпочвена и абсурдна“. Компанията също така смята, че КЗК ще наруши законите ако удовлетвори искането на „Йеттел“. Според „Виваком“ това се прави единствено с цел усложняване на процедурата по взимане на решение и опит за увреждане на бизнеса на телекома.

С което двата телекома продължават отворения конфликт помежду си за контрола над „Булсатком“. PPF Group участваше в търга при продажбата на сателитния оператор, който беше спечелен от Спас Русев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !