Спас Русев е на път да финализира сделката с „Булсатком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 27 септември 2022 в 13:05 2008 0

Bulsatcom Store

Снимка Булсатком

Магазин на Булсатком в Стара Загора

Българският бизнесмен и доскорошен собственик на „Виваком“ Спас Русев е на път да финализира сделката със сателитния оператор „Булсатком“. Това става след близо няколко години на спорове между кредитори и съоснователи, преструктурирания и различни хватки за ако не спиране, то поне забавяне на продажбата на компанията.

Новината за финализирането на сделката е потвърдена от двете страни пред „Капитал“. Вписванията в Търговския регистър подкрепят индиректно тази теза. Основната пречка, според специализирания сайт TechTrends също е премахната, защото Спас Русев вече няма конфликт на интереси, след като вече не е собственик на „Виваком“, а преди няколко седмици официално излезе от борда на директорите на телекома. Според двете издания последната стъпка пред сделката е нейното одобрение пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Промените във „Виваком“

Разчистването на основните пречки и спиране на борбата за власт в „Булсатком“ идва по линия на промени в друг ключов телеком играч – „Виваком“. До средата на 2020 г. Спас Русев беше собственик на мобилния и фиксиран оператор. След влизането на United Group и преструктурирането през 2021 г. беше премахната от веригата на собственост компанията на българския бизнесмен. Това беше първата пречка.

Втората е свързана, че до края на лятото на 2022 г. Спас Русев беше в борда на директорите на „Виваком“. Това го поставяше в позиция на конфликт на интереси, защото двете компании с „Булсатком“ са два от трите основни конкуренти на пазара на дребно на платена телевизия, както и на фиксирани интернет услуги. Преди няколко седмици, българският бизнесмен официално излезе от ръководните структури на „Виваком“. Целият мениджмънт на телекома също беше подменен в рамките на настоящата година.

По този начин, Спас Русев се освобождава да придобие „Булсатком“, като сделката вече може да мине много по-лесно през антимонополните органи. Което, според TechTrends е основната пречка в нейното финализиране.

Години в борба за надмощие

През 2017 г. „Булсатком“ е на прага на финансов колапс, вследствие на амбициозните си планове да се превърне в пълноценен телеком с мобилни, фиксирани и сателитни услуги. Тежкото положение на оператора води до влизане на кредиторите като акционери на компанията и нейното пълно преструктуриране. Както финансово, така и по линия на собствеността. В края на 2019 г. основните линии по този процес са завършени. Единият съосновател Максим Заяков напуска „Булсатком“, а другия – Пламен Генчев, остава като един от главните акционери. Делът на последния обаче е намален двойно след второ преструктуриране, когато част от инвеститорите продават своите дялове на нови такива.

Пламен Генчев се опитва да си върне пълния контрол, като активира клауза за обратно изкупуване на стойност от 100 млн. евро. Инвеститорите започват дело за несъстоятелност и пускат едно от дружествата по веригата на собственост на търг в Лондон. На него, по информация на TechTrends и „Капитал“ участват Спас Русев и PPF Group (собственикът на „Йетел България“), като той се осъществява през 2021 г. Българският бизнесмен печели наддаването, при цена около 120-130 млн. евро.

Сделката е одобрена от инвеститорите, но очаквано среща съпротивата на съоснователя Пламен Генчев. Първо, чрез решение на съда назначава синдик в „Булсатком“ в края на 2021 г., който трябва да провери дали има разпиляване на имуществото и продажбата му на ниска стойност. Пламен Генчев печели и второ дело на първа инстанция през януари 2022 г. Тогава Административния съд София-област (САС) постановява, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да разгледа процесът при преструктурирането на компанията от инвеститорите дали не нарушава антимонополното право. Според TechTrends това би станало, ако след това новите собственици продадат компанията при условия, които да доведат до сериозни пазарни изменения.

Заплахата за конфликт на интереси обаче е вдигната с пълното излизане на Спас Русев от борда на директорите на „Виваком“. С което се обезсмислят и последните опити на бившия съосновател да си върне дружеството.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !