Служебното правителство намали телеком тарифите с 40%

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 29 март 2023 в 16:20 611 0

Министерски Съвет

Снимка Министерски Съвет

Служебното правителство намали телеком тарифите с 40%

Служебното правителство прие обновената тарифа за честотните лицензи с 40%. Това са таксите, които всеки телеком плаща, за да получи съответния радиоспектър за развиване на мобилните си мрежи. Те са еднократни и се дават само при издаването на лиценза или неговото подновяване след изтичане на първоначалния срок за ползване.

Цената, която Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прилагаше до момента беше за 120 хил. лева за един MHz. Регулаторът предложи да се намали на 72 хил. лева за MHz. Като тази тарифа е част от споразумението между КРС, операторите и Министерството на отбраната за освобождаване и усвояване за граждански цели на честотите в 700MHz и 800MHz. Съответно и тези цени важат конкретно за ленти в тези честоти.

Трите страни преговарят от близо десетилетие, за да може тези два спектъра да могат да се ползват от телекомите. Честотите в 700MHz и 800MHz са ключови за разгръщане на 4G и 5G мрежите в страната, така че да може да се осигури пълно национално покритие. Едно от условията, които операторите поставиха беше да се понижат лицензионните такси. Те вече бяха коригирани веднъж при разпределението на 3.6GHz – спектър изцяло насочен към 5G инфраструктурата.

Второто понижение дойде след натиск от операторите, заради изключването им от Плана за възстановяване и устойчивост. Първоначалните версии включваха заделянето на между 148 и 175 млн. лева за изграждането на 5G магистрали (високоскоростна мрежова инфраструктура по основните пътни възли) и още 60 млн. лева за базови станции със соларни панели. Двете отпаднаха и в окончателния вариант на Плана останаха единствено идеите за модернизация на държавната оптична мрежа (ЕЕСМ) и т.нар. „селски интернет“ – свързване на отдалечените населени места.

Това не се посрещна добре от телекомите и една от мерките за насърчаване на 5G мобилните мрежи правителството и операторите се разбраха да се понижат лицензионните такси. Очакваните приходи само за тази година при разпределението на 700MHz и 800MHz и преразпределението на още няколко спектъра трябва да вкара приходи от 130 млн. лева, показват оценки на правителството. Трите телекома се подготвят да получат допълнителни ленти в 1800MHz след като последната такава беше освободена от „Булсатком“ от началото на 2023 г.

В същото време има оспорване на част от процедурите при първия търг за разпределението на спектъра в 3.6GHz. Това стана след решение на Върховния административен съд (ВАС), който върна на КРС да мотивира отказа си на малките оператори да не се предоставят четири равнопоставени ленти на търг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !