Премахването на китайското мрежово оборудване ще излезе още по-скъпо на САЩ

Павлин Луканов Последна промяна на 18 юли 2022 в 11:50 6843 0

Mobile Tower

Снимка Pixabay

Мобилна кула

Най-вероятно много от вас поне бегло са запознати с търговската война, която САЩ обяви на мрежовото оборудване от китайски компании преди няколко години. Така например през 2020 г. Huawei и ZTE бяха определени като заплаха за националната сигурност от Федералната комисия по далекосъобщенията (FCC). С което бяха заделени 1.9 млрд. долара за пълната замяна на оборудването на тези компании от мрежите на щатските телекоми. Донякъде очаквано, тази сума няма да е достатъчна и сега правителството във Вашингтон трябва да задели допълнителни 3 млрд. долара, за да може „да изтръгне и замени“ китайските системи.

Всичко това е впоследствие от закон приет от Конгреса през 2019 г., който възложи на FCC задачата да задължи телекомите в САЩ, които получават федерални субсидии да премахват мрежово оборудване, криещо заплаха за националната сигурност. В замяна на това на компаниите трябваше да им бъдат възстановени изразходваните средства.

Решението стана на практика задължително за телекомите, тъй като при неизпълнение, те губят достъпа си до фонда от 8.3 млрд. долара за закупуване на ново 5G оборудване. За целите на изпълняване на това задължение и възстановяване на разходите по смяната на оборудване бяха заделени 1.9 млрд. долара, което още тогава породи съмнения, че програмата ще бъде приложена успешно.

Оказва се, че FCC трябва да задели допълнителни 3 млрд. долара за възстановяване на разходите по премахване на мрежовото оборудване от Huawei и ZTE. Така общата сума ще достигне 4.9 млрд. долара, което е значителна инвестиция. Председателят на FCC, Джесика Розенворцел, посочва в писмо до ръководителя на Комитета по търговия, наука и транспорт, че има недостиг от общо 3.08 млрд. долара по програмата, които ще трябва да бъдат заделени допълнително.

Предоставените 1.9 млрд. долара са достатъчни за възстановяване на едва около 40% от заявените средства. От Комисията посочват, че ще прилагат схема за приоритизиране при възстановяване на средствата. Същевременно компаниите не са задължени да извършат необходимите замени на оборудване преди да получат сумите. Към началото на 2022 г. от FCC са получили искове от телекомуникационните компании на стойност 5.6 млрд. долара за замяна на оборудване от Huawei и ZTE. От тях обаче за основателни са приети именно 4.98 милиарда долара. Това означава, че повечето от исковете са били определени като приемливи.

Иначе целият процес води началото си от май 2019 г. когато тогавашният президент на САЩ, Доналд Тръмп, подписа изпълнителна заповед, с която забрани на американски компании да използват телекомуникационно оборудване от компании, които представляват заплаха за националната сигурност. Тогава в черния списък беше добавена и Huawei. Администрацията на Тръмп залагаше на натиск срещу китайските компании като част от икономическата си война с Китай. Така например беше забранено на американски компании да работят с Huawei, което доведе до значително ограничаване на бизнеса на компанията със смартфони и мобилна техника, но и редица други продукти.

Освен това беше приложен натиск върху други страни да не използват телекомуникационно оборудване от Huawei. Политиката беше възприета от повечето близки съюзници на страната, включително и от част от страните в Европейския Съюз. Разбира се, Huawei и ZTE заявяват, че продуктите им не представляват риск за киберсигурността, но това не попречи на налагането на санкциите. Политиката в това отношение не беше променена и при настоящата администрация, на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !