Nokia съкращава 14 000 служители сред рекорден срив на печалбата

Стоян Ненов Последна промяна на 20 октомври 2023 в 18:44 942 0

Nokia

Снимка Nokia

Nokia съкращава 14 000 служители сред рекорден срив на печалбата

Nokia обяви, че ще съкрати до 14 000 служители като част от мащабен план за намаляване на разходите. Причината е огромен срив на печалбата през третото тримесечие на годината, съобщава CNBC. Финландската компания отчита приходи на стойност 4.98 млрд. евро за третата четвърт на 2023 г. Това е с 20% по-малко спрямо годината по-рано. Същевременно печалбата се срива с 69% до 133 млн. евро.

В момента Nokia има около 86 000 служители. Компанията смята да ги намали до диапазона между 72 000 и максимум 77 000. Целта ѝ е да намали разходите си с между 800 млн. и 1.2 млрд. евро до края на 2026 г. Затова съкращенията ще са част от цялостно преструктуриране на компанията, което предвижда и оптимизиране на оперативната ефикасност на структурата ѝ. Всичко ще се направи, за да се „адресира сложната пазарна среда“.

Не помага и фактът, че най-големият и важен отдел на Nokia отчита сериозен спад. Става дума за сегмента с мрежово оборудване за мобилни оператори. Продажбите са се свили с 24% на годишна база и са 2.16 млрд. евро. Оперативната печалба се срива с 64%.

Nokia казва, че основната причина е спадът на продажбите в Северна Америка. Няколко водещи оператора в САЩ обявиха планове за свиване на разходите, което включва и по-малко закупуване на мрежово оборудване. Освен това обаче и пазарът в Индия не е отговорил на очакванията. Разгръщането на 5G там започва да се „нормализира“, т.е. навлиза в по-плавна и предвидима фаза, а операторите не са се втурнали да изкупуват оборудване възможно най-бързо.

Въпреки това Nokia запазва оптимизъм. Изпълнителният директор Пека Лундмарк казва, че успокояването на пазара в Индия не успява да компенсира забавянето му и в Северна Америка, така че спадът в известна степен е очакван. Той казва, че нетните продажби за цялата 2023 г. все още са по график и най-вероятно ще изпълнят първоначално заложената прогноза на компанията да са между 23.6 млрд. и 24.6 млрд. евро.

Лундмарк допълва, че разгръщането на 5G е приключило само на около 25%, без да се брои Китай. Така че все още предстоят много инвестиции в сектора, ще се увеличава и потреблението на мобилни данни. „Клаудът и AI революцията също не могат да се случат без значителни инвестиции в мрежите и да им се подобри капацитетът“, казва още Лундмарк.

Изказванията му са в сходен дух и с тези на неговия колега по пост, но в основния конкурент Ericsson – Борже Екхолм по-рано тази седмица предупреди, че несигурността и неяснотите в сегмента на пазара за мобилни мрежи ще продължат и през 2024 г. Затова има съмнение, че и през следващата година производителите на телекомуникационно оборудване може да не успеят да започнат своето възстановяване. По-рано тази година Ericsson обяви планове за свиване на разходите, който включва и съкращението на 8500 служители.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !