Китай води значително в разработките на мобилни технологии

Стоян Ненов Последна промяна на 08 март 2023 в 12:27 878 0

Antenna Testing Huawei

Снимка Huawei

Китай води значително в разработките на мобилни технологии

Китайските мобилни оператори имат значителна преднина в разработката на технологии. Това показва доклад на Австралийския институт за стратегически политики. Проучването използва анализ на водещите 10% най-цитирани проучвания в периода 2018 г.- 2022 г. за всяка от анализираните технологии. Общо това са 2.2 млн. анализирани проучвания по света. Допълва се, че цитирано проучване не винаги означава успешно пусната технология, но все пак показва голям интерес на дадената общност. Анализирани са 44 различни технологии. В 37 от тях Китай е лидер по проучвания и разработки, често с голяма преднина.

Списъкът с технологии включва множество неща – от наноматериали и производствени техники, през умни материали, нови композитни материали, 3D принтиране, изкуствен интелект, радиочестотни комуникации, 5G, 6G разработки много други. От избраните като 22 най-важни технологии, Китай е лидер в 19 от тях, показва още проучването.

А в 3 от тях има „висок риск от технологичен монопол“ на Китай. Това са наноматериалите и производствените техники, субстанции за покрития и радиочестотните комуникации 5G и 6G. За други 9 има „среден риск от технологичен монопол“ на Китай, показва още проучването.

От гледна точка на мобилните технологии, Китай генерира 29.7% от разработките и проучванията в областта. На второ място е САЩ с 9.5%, следвани от Великобритания с 5.2%. При оптиката, Китай води с 37.7% от разработките, следван от САЩ с 12.8% и отново Великобритания с 5.7%.

В някои сфери проучванията на Китай имат до пет пъти по-голям отзвук и отражение върху дадената ниша, отколкото тези на другите държави, казват от авторите на проучването. „Китай е много по-напред, отколкото се смяташе“, казва Институтът.

Въпреки това в Китай има и проблеми, посочва проучването. Най-големият е задържането на квалифицираните кадри. Оказва се, че близо половината от завършилите университет се изнасят в САЩ, Европа и други страни. Част от тях се връщат обратно в Китай, за да работят, след като натрупат опит, но мнозина остават в други държави.

Според Института, Китай и САЩ са наравно при разработката на машинно обучение и системи за обработка на езици (тук са популярните чатботове). Китай обаче води значително при анализа на данни, умни алгоритми и киберсигурност. Страната доминира и в три от четири сфери на квантови проучвания. САЩ води малко при малките сателити и космическите системи.

Институтът предупреждава, че напредъкът на Китай в квантовите комуникации и постквантовата криптография, може да застраши световната разузнавателна мрежа на т.нар. „Пет очи“ – разузнавателен съюз на САЩ, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и Австралия. Също така може да позволи на Китай да „се скрие на тъмно от западните разузнавателни усилия“, казват авторите на доклада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !