БАБТО: Високите цени на телекомите са симптом на липса на конкуренция

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 февруари 2024 в 14:44 5499 0

BABTO

Снимка OFFNews

БАБТО: Високите цени са симптом на липса на конкуренция

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни организации (БАБТО) обяви, че консолидацията в телеком сектора в страната върви все по-силно към монопол. Което е причина трите основни оператори да вдигат цените на база годишната инфлация.

Според представителите на малките доставчици, непрекъснато повишаващите се месечни такси и тяхното публично обявяване чрез индексацията са симптом за намаляване и дори липса на конкуренция. Въпреки факта, че при фиксирания сегмент все още има над 1000 регистрирани компании.

„Обявяването на повишаването на цените в медиите е симптом за проблеми и дори цялостна липса на конкуренция“, коментира Невен Дилков, главен изпълнителен директор на „Нетера“, член на БАБТО и председател на ECTA – Европейската асоциация за засилване на телеком конкуренцията.

Браншовата организация настоява основните регулатори в страната – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да извършат задълбочен анализ за състоянието на телеком сектора. В него да се изследва степента на конкуренция и наличието на олигополно или дори монополно положение в отделните сегменти.

Малките оператори са на мнение, че след това на негова база ще могат да се намеря работещи решения при които да се насърчи развитието на бизнеса. Което да не се ограничава само до настоящите три големи телекома. След одобрението на сделката между United Group (собственикът на „Виваком“) и „Булсатком“ се елиминира последния по-голям играч на фиксирания пазар у нас.

Работещо решение в Европа и по света според БАБТО е насърчаването на развитието на т.нар. виртуални мобилни оператори (MVNO). Това са компании, които използват инфраструктурата на големите, за да продават на едро. Всички опити за създаването на независими такива дружества до момента в страната са опирали на камък. БАБТО настояват, че държавата може да направи това като обвърже лицензите за радиочестотите, които телекомите ползват със задължителното условие да си отворят мрежите за малките доставчици.

MVNO не е моментална панацея, но ще позволи конкуренцията в страната да продължи да се развива. Докато настоящите процеси на окрупняване на пазара го тласкат повече към доминацията на големите три телекома. БАБТО изказаха няколко аргумента, единият от които е докато преди години българският фиксиран интернет бе един от най-бързите в света, когато конкуренцията между доставчиците беше по-ожесточена, То в момента страната ни е изпаднала на 67-мо място в класацията на Ookla, компанията зад платформата Speedtest.

Освен това, държавата само поощрява големите телекоми. БАБТО коментират, че цените на лицензите за радиочестотите са намалявани неколкократно. Аргументът за това е, че така ще останат цените по-ниски, но това не пречи на операторите след това да ги индексират. При наличието на повече участници като MVNO доставчици, цените ще се задават от конкуренцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !