5G покритието в България ще обхване 80% от населението до края на 2025 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 30 ноември 2023 в 11:03 1188 0

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров (вляво)

Снимка Министерство на транспорта и съобщенията

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров (вляво)

До края на 2025 година 80% от населението на страната ще има достъп до 5G свързаност като резултат от общите усилия на Министерството на транспорта и съобщенията (МТИС), КРС и мобилните оператори. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров на 29 ноември.

Вече са задействани редица инициативи, сред които е окончателното освобождаване и предоставяне на честотите в 700 и 800 мегахерца на мобилните оператори, както и разгръщане на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост и други механизми на Европейския съюз.
Самият Григоров обяви това по време на откриването на информационен ден за възможностите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа. Конкурсът е продължение на инициативата на Европейската комисия (ЕК) за изграждане на точки за публичен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на обществени места WiFi4EU.

Тогава 91% от българските общини, които кандидатстваха, получиха финансиране и страната ни зае първо място по брой на предоставени ваучери. В тази връзка заместник-министър Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и публичните организации да участват активно в новия конкурс за 5G проекти, за да бъдат използвани успешно възможностите за финансиране. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички държави от Европейския съюз (ЕС).

Заместник-министърът припомни, че се работи усилено и за изпълнение на инвестицията от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като целта е близо 400 000 българи в отдалечени райони да имат достъп до високоскоростен интернет и да ползват 5G мобилна мрежа. Проектът е известен още и като такъв за „селски интернет“. Паралелно с това всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация – т.нар. ЕЕСМ.

Проектите по ПВУ бяха редактирани в последния момент и отпаднаха тези за изграждане на т.нар. 5G магистрали. Те включваха покриване на някои от най-важните пътни възли в страната с мобилна връзка от пето поколение. Всички средства бяха пренасочени към изграждане на държавната мрежа и за „селски интернет“.

Свързаността от пето поколение ще получи още по-добро развитие след като през тази седмица мобилните оператори вече получиха лицензи от КРС да ползват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, добави Григори Григоров. Освобождаването на тези спектри беше изрично записано като условие за предоставяне на средствата по ПВУ.

Новият конкурс по Механизма за свързана Европа е с подобрени условия за кандидатстване, като участниците имат по-дълъг срок за подготовка на предложенията си. Това каза по време на информационния ден Ставрос Калапотас от Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия. Той съобщи, че европейските средства ще покрият до 75 % от направените инвестиции. Срокът за кандидатстване е 20 февруари 2024 г.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !