Zyvex Labs направи пробив в производството на 0.7nm квантови процесори

Стефан Николов Последна промяна на 23 септември 2022 в 17:20 1283 0

ZyvexLitho1

Снимка Zyvex Labs

ZyvexLitho1

Zyvex Labs представи литографската система ZyvexLitho1 с най-високата в историята на микроелектрониката и компютрите разделителна способност. В новата инсталация се използват напълно иновативни методи от сферата на квантовата физика, които дават възможност за производството на квантови процесори с прецизност на ниво единични атоми. Разделителната способност на новата инсталация е 768 пикометра или 0.768 нанометра (nm).

Бързото напредване на миниатюризацията на полупроводниковото производство наближи физическата бариера от 1nm връзки. Тя е поставена от простия факт, че атомите на силиция се доближават до тези размери. Затова и постижението на Zyvex Labs може да се приеме като голям пробив. Според техните специалисти с помощта на тази система със субатомна резолюция могат да се създават квантови компютри. Последните са иновация, която все още е във фаза на лабораторни проекти, но на тях се възлагат големи надежди. Сред техните възможности са осигуряването на нов тип криптиране за максимална защита (включително и от AI подсилени атаки), много по-бързо да се разработване на нови лекарства и да се съставят значително по-точни прогнози на времето.

Инсталацията ZyvexLitho1 се базира на технологията за извършване на сканираща тунелна микроскопия (STM), която Zyvex Labs непрекъснато усъвършенства още от 2007 г. Системата ZyvexLitho1 разполага с многобройни функции и възможности за автоматизация, каквито не предлага нито една от подобните инсталации, представени на пазара. Нещо повече, компанията Zyvex Labs съобщи пред медиите, че приема предварителни поръчки за закупуването на системата ZyvexLitho1, като доставката на инсталацията става в рамките на следващите шест месеца.

"Има много проблеми при създаването на квантов компютър, който може съвсем лесно да бъде мащабиран. Ние сме твърдо убедени, че за реализацията на целия потенциал на квантовите изчисления е необходимо използването на технологии с изключително висока точност и прецизност" - заяви професор Мишел Симънс. Тя добави, че нейният екип е във възторг от ZyvexLitho1, който е първият подобен инструмент на пазара осигуряващ моделиране на квантови шаблони с точност на ниво единични атоми.

Сред особеностите на инсталацията ZyvexLitho1 са 20-битовата цифрова система за управление на процеса с много ниско ниво на шума и нищожна латентност, която дава възможност на клиентите на Zyvex Labs да създават модели с точност до атомен слой, които могат да бъдат използвани в квантовите компютри, в съвременните наноустройства и материали от съвсем нов вид. В комплекта на инсталацията ZyvexLitho1 е включен и специализираният инструмент ScientaOmicron Ultra-High Vacuum STM, който е заводски калибриран и конфигуриран за създаването на най-различни квантови устройства.

Новата 0,768 nm инсталация ZyvexLitho1 на компанията Zyvex Labs е финансирана и поддържана от Агенцията за иновации към Министерство на отбраната на САЩ (DARPA), която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия.

Навярно именно с тази технология ще започне ерата на квантовите изчисления. Квантовите компютри могат да се използват не само за възможно най-надеждното криптиране на информацията и за създаването на нови молекули, но и за възможно най-правилния избор на акции на фондовата борса.

Консултантската компания KPMG, техническият университет на Дания (DTU) и известна европейска банка използваха квантовия компютър D-Wave за анализ на финансовия пазар. Партньорите са изградили модел с квантови алгоритми, който изучава поведението на инвеститорите и дава индивидуални препоръки, като например, кои акции да бъдат купувани и кога си струва да бъдат продавани, за да се получи максимална печалба. D-Wave показа високи резултати при работа с 65 различни актива, но при разширяване на задачата точността на квантовите изчисления пада. Засега изчислителната мощ на квантовите компютри не е достатъчна за обработката на цялата пазарна информация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !