Възможно е YouTube току-що да е анулирал вашия Premium акаунт

Платформата започна да проследява, дали даден потребител купува Premium абонамент чрез VPN

Стефан Николов Последна промяна на 24 юни 2024 в 14:14 1001 0

Youtube

Снимка Javier Miranda/Unsplash

Възможно е YouTube току-що да е анулирал вашия Premium акаунт

От известно време YouTube експериментира с най-различни много ефективни начини за деактивиране на блокерите на реклами, а сега се насочва към собствените си абонати. По-конкретно, ако сте използвали VPN услуга, за да закупите YouTube Premium на по-ниска цена, отколкото е налична в страната, в която живеете, Google ще разбере за това.

В изявление за TechCrunch компанията заяви следното: "За да предоставим най-прецизните налични тарифи и оферти, разполагаме със системи за определяне на държавата на нашите потребители. В случаите, когато страната на регистрация не съвпада с мястото, където потребителят получава достъп до YouTube, молим членовете да актуализират информацията си за фактуриране в съответствие с настоящата си страна на пребиваване".

Изявлението дойде след съобщенията на потребители, публикувани в Reddit, че абонаментите им за YouTube Premium внезапно са били прекратени без предупреждение.

Тарифите за YouTube Premium се различават в зависимост от региона. Така например, ако в САЩ услугата струва 13,99 долара, то в Индия тя се равнява на 1,54 долара на месец. Разбира се, има немалко гора, които се считат за хитри и през VPN се абонират при колкото се може по-евтина тарифа, за да плащат по-малко. Но сега YouTube очевидно спира тази възможност.

Потребителите на Reddit, които са се свързали с отдела за обслужване на клиенти, са заявили, че служителите са им казали, че плановете им са анулирани, защото са се "преместили" в друг регион. Един от базираните в Обединеното кралство потребител на Reddit, който се е регистрирал за YouTube Premium с украински IP адрес, заяви, че му е било казано, че трябва да се регистрира за нов план с британската тарифа, което е довело до увеличаване на месечното плащане от 2,30 паунда на 12,99 паунда на месец.

YouTube предлага различни цени на Premium за отделните региони, като в някои случаи цената на абонамента може да варира няколко пъти. Някои потребители са измислили заобиколен вариант: абонират се чрез VPN в по-"благоприятен" регион. Напоследък обаче платформата изглежда е започнала да следи подобни схеми.

"Потвърдих, че това е репресия срещу евтините VPN абонаменти", пише потребителят в Reddit. "Ужас..."
YouTube не потвърди открито, че е анулирала абонаментите за използване на VPN при регистрация, въпреки че компанията каза пред PCMag, че е "инициирала анулирането на премиум абонаменти за акаунти, за които е установено, че имат фалшифицирана информация за страната на регистрация".

Изданието Life Hacker ни напомня, че въпреки че ходът да се принудят хората да плащат пълната цена за Premium следва продължилата месеци кампания срещу блокирането на реклами, YouTube Premium предлага и допълнителни услуги, включително изтегляне на видеоклипове и достъп до YouTube Music Premium.

По всичко личи, че YouTube е започнала много по-сериозно да се грижи за успеха на своя бизнес модел, като първоначално измисли как да се пребори с рекламните блокери. Най-ефективният метод се оказа вмъкването на рекламите директно във видеопотока на клипа. А сега ще отсее хората, които чрез VPN се преструват, че живеят в страна, къде абонаментът за YouTube Premium е осезателно по-евтин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !