Въпреки американските санкции Huawei започна да произвежда съвременни чипове за охранителни камери

Стефан Николов Последна промяна на 21 септември 2023 в 12:47 335 0

Huawei Cameras

Снимка Huawei

Въпреки американските санкции Huawei започна да произвежда съвременни чипове за охранителни камери

Докато целият свят обсъжда откъде се появиха 7 nm процесори в смартфоните от серията Mate 60, Huawei възобнови производството и доставките на полупроводникови компоненти собствена разработка за различните системи за видеонаблюдение.

Агенция Reuters съобщи, че основното подразделение на Huawei Technologies е възобновило доставките на патентовани полупроводникови компоненти за охранителни камери от най-висок клас, при все че преди това санкциите на САЩ не му позволяваха да прави това считано от 2019 г. Според тази информация китайските клиенти на Huawei в този пазарен сегмент от тази година са започнали да получават нови партиди патентовани полупроводникови компоненти за охранителни камери от най-висок клас.

Разбира се, чиповете за камерите за наблюдение са значително по-лесни за разработване и производство, отколкото чиповете за смартфони, но дори и в тази област Huawei бе принудена да ограничи пазарното си присъствие след влизането в сила на американските санкции през 2019 г. Чиповете за видеокамери се разработват от подразделението HiSilicon, което създаде и 7 nm процесор Kirin 9000S, станал причина американските власти да започнат да разследват какво е реалното състояние на нещата в китайската полупроводникова индустрия.

Преди санкциите срещу Huawei да влязат в сила, HiSilicon държеше до 60% от световния пазар на чиповете за охранителни камери. През 2021 г., поради ограниченията за износ от САЩ, делът на HiSilicon вече не надхвърляше 3,9%, но компанията все още можеше да доставя на пазара ограничен набор от основни компоненти. Сега китайските медии са готови да обявят за завръщането на Huawei в този пазарен сегмент с нови чипове, създадени в условията на санкции.

В същото време Ерик Сю Чжиджун, заместник-председател на борда на директорите на Huawei Technologies, от страниците на китайските издания призовава китайските производители като цяло по-активно да използват местната компонентна база, защото без това ще бъде невъзможно да се постигне напредък в намаляването на технологичното изоставане спрямо чуждестранните продукти.

Засега такова изоставане все още съществува, както признава ръководителят на Huawei. Ако китайските компоненти се използват в голям мащаб, е възможно да се постигне напредък в развитието на местните технологии и продукти, каза той. Според ръководството на Huawei санкциите на САЩ и техните съюзници няма да изчезнат и в близко и по-далечно бъдеще, така че няма смисъл да се разчита на получаването на технологии от чужбина. Китайските компании трябва да разработват продукти, които са напълно или в по-голямата си част независими от чуждите технологии.

А заместникът на председателя на борда на директорите на Huawei заяви, че търсенето и привличането на чуждестранните технологични лидери започва с нова сила.

Представителят на Huawei не каза нищо за произхода на процесора HiSilicon Kirin 9000S, койо се използва в смартфона Mate 60 Pro, но призова китайските производители по-активно да използват процесорите от фамилиите Kunpeng и Ascend на същия бранд.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !