SpaceX ще възстанови интернет достъпа на кралство Тонга след изригването на вулкана

Offnews Последна промяна на 07 февруари 2022 в 17:44 652 0

tonga

Космическата компания на Илън Мъск SpaceX започна да възстановява интернет връзката на пострадалото от изригването на подводния вулкан кралство Тонга и от последвалото след това цунами. Малката островна държава се лиши от широколентова връзка с външния свят поради повреждането на подводния кабел, но сега тя ще бъде възстановена с помощта на сателитния интернет Starlink.

Вулканът изригна на 15 януари тази година и оттогава населението на тази страна няма възможност да се свързва с уеб пространството. Не е възможно използването и на други видове връзка, а този подводен кабел бе единственият канал за връзка на острова с останалата част от света.

Според информацията публикувана от намиращата се наблизо република Фиджи, екипът на SpaceX изгражда в кралство Тонга базова станция за Starlink, в която ще бъдат поставени няколко терминала за връзка със сателитната мрежа. Да напомним, че още през месец януари тази година Илън Мъск заяви в своя Twitter акаунт, че неговата космическа компания ще се опита да помогне на пострадалите.

Според последни данни, корабът Reliance вече се намира близо до бреговете на главния остров на кралството, като работата върху ремонта на подводния кабел продължава, но е още далеч от приключване.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !