Как AI започна да печели художествени конкурси

Стефан Николов Последна промяна на 04 септември 2022 в 11:38 2081 0

Theatre D’opéra Spatial

Снимка Twitter

Theatre D’opéra Spatial

Картината Theatre D’opéra Spatial (Пространственият оперен театър) зае първото място в конкурса за изящни изкуства в щата Колорадо. Тя показва обширно помещение с жени, облечени с рокли в класически стил. На преден план се вижда голям бял кръг, който силно напомня на Луната, но при по-внимателно вглежда се вижда, че това всъщност е илюминатор или прозорец, през който се вижда огрян от неизвестно слънце сияещ пейзаж с огромна планина от дясната страна.

Това парче на изкуството е необикновено по друг начин – то е създадено изцяло от изкуствен интелект (AI). Картината е е генерирана от невронната мрежа Midjourney с помощта на обикновени текстови описания и обяснения. Тя беше представена не от художник, а от Джейсън Алън, който разполага със стартъпа Incarnate Games. Компанията се занимава с разработването на бордови (настолни) игри и набира средства през платформата Kickstarter.

Първото място на рисуваната от AI картина отреди на Алън място под прожектора на славата и потенциално интерес към неговия проект. Но и породи силна критика от хората, които се занимават от години с това изкуство. Реалните художници обвиниха Алън, че с това е направил първите стъпки към унищожаването на творческите професии.

"Виждаме как пред нашите очи започва смъртта на Изкуството" - заяви Twitter потребителят с псевдоним OmniMorpho, постът на който събра над 2000 харесвания. "Ако творческите професии не бъдат защитени и имунизирани от машините, то това означава, че и висококвалифицираният труд може да остарее и да стане ненужен. Какво ще стане тогава?"

Стотици опити

Самият Алън сподели, че работата върху Theatre D’opéra Spatial му е отнела няколко седмици и стотици опити и експерименти, както и фини настройки за да формулира възможно най-точните текстови подсказки към изкуствения интелект. По неговите текстови описания AI Midjourney е генерирал стотици изображения. В крайна сметка той подбрал само три от тях. Самият Алън не скрива метода на създаване на класираната на първо място картина и тя дори е подписана като "Джейсън Алън с помощта на Midjourney" (Jason M. Allen via Midjourney).

Той обясни, че създава изображенията с помощта на AI, които след това обработва с помощта на Photoshop и увеличава мащаба с използването на невронната мрежа Gigapixel. Най-вероятно те са използвани и в създаването на рисунките и фигурките към настолната му игра Ascended Kings.

Изкуството, генерирано от изкуствен интелект, съществува от години, с редица пробиви на Google и други технологични гиганти. Най-голям пробив обаче предизвиква платформата DALL-E, която е отворена за по-широк кръг от потребители. Тя се появява в началото на 2021 г., но постепенно на нейна база се появяват и други такива. Някои от AI инструментите, които се появиха тази година, направиха възможно за хора без каквито и да било особени умения да създават сложни, абстрактни или фотореалистични творби. Просто трябва да напишат няколко думи в текстово поле.

Творчески спорове

"Много добре разбирах, че това ще предизвика спорове" - заяви Джейсън Алън. "Интересно е, че всички тези хора, които в Twitter се изказват срещу изкуството, създадено с помощта на изкуствен интелект дискредитират човешкия фактор при създаването на подобно произведение на изкуството. Не ви ли се струва, че това е лицемерие?".

Художниците изобщо не съгласни с тезата на Алън и заявиха също в Twitter, че "това е дяволски лошо". Причината е, че те влагат години работа в усъвършенстване на техните умения и още толкова за да могат да добият някаква популярност или да могат да изкарват добри пари от своето изкуство.

От друга страна, обикновените потребители не виждат проблем. Според тях невронната мрежа е само един инструмент, който дава възможност за създаването на великолепни творения. Самият AI Midjourney не може самостоятелно да твори без участието на човека.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !