Сателитният интернет Starlink вече има 10 хиляди потребители

Offnews Последна промяна на 06 февруари 2021 в 09:46 6276 0

SpaceX Starlink passes 10,000 users and fights opposition to FCC funding

През месец октомври миналата година компанията SpaceX стартира бета тестовете на глобалния сателитен интернет Starlink. Към днешен ден броят на потребителите на тази услуга превиши 10 000 души. Оборудването струва 499 щ. долара, а месечната такса е 99 щ. долара.

В началото на тази седмица лоби от малки интернет провайдъри поиска от регулаторните органи на САЩ да проведат разследване, наистина ли SpaceX изпълнява поетите задължения и призова за блокиране на бюджетното финансиране на този проект.

Миналата година космическата компания на Илън Мъск получи субсидии от Фонда за развитие на цифровите технологии в селските региони (RDOF) и от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). Сумата е в размер на $885,51 милиона и трябва да се използва за 10 години. Поетите от SpaceX задължения са през тези години да бъде осигурена широколентова интернет връзка за 642 925 частни домове и търговски сгради в 35 американски щата. Ако не бъдат спазени уговорените технически спецификации, субсидиите ще трябва да бъдат върнати.

Сега бе публикувана информация, че SpaceX трябва да докаже на FCC, че е в състояние да осигури широколентова интернет връзка със скорост на изтегляне на данните минимум 100 Mb/s и на качване минимум 20 Mb/s. Според информацията на първите бета-тестери, скоростта на обмен на информация сателитния интернет Starlink е дори и по-висока, а латентността на сигнала е по-ниска от обещаната.

Предлаганата от Starlink интернет връзка се хареса на потребителите и техният брой вече е над 10 000. Засега основният недостатък на сателитния интернет на Илън Мъск е, че сигналът периодично заглъхва и понякога съвсем за кратко време изчезва. Това ще продължи още два-три месеца, докато в орбита не бъдат изведени следващите партиди Starlink сателити.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !