Samsung, Google и Qualcomm обединиха сили за създаването на нова платформа за смесена реалност

Стефан Николов Последна промяна на 03 февруари 2023 в 16:24 427 0

Samsung Qualcomm Google

Снимка Samsung/YouTube

Samsung, Google и Qualcomm обединиха сили за създаването на нова платформа за смесена реалност

Южнокорейската Samsung е най-новият играч на пазара на AR и VR системи. Компанията производител обяви, че възнамерява да работи съвместно с Google и Qualcomm за създаването на нова платформа за смесена реалност. Информацията бе съобщена по време на събитието Galaxy Unpacked в сряда, когато бяха представени новите ѝ смартфони. Представители на Samsung, Qualcomm и Google се появиха едновременно на сцената, за да обявят началото на своята съвместна работа.

Все още не е известно дали се разработват някакви конкретни продукти и кога ще бъдат налични съответните изделия и/или услуги. Според Т.М. Рох, ръководител на мобилното подразделение на Samsung, изявлението все още има само декларитивен характер. Технологията за смесена реалност, позната и като разширена реалност (XR) съчетава възможностите на допълнителната реалност (AR) и виртуалната реалност (VR). Съвместната работа на трите компании ще позволи създаването на наистина авангардни продукти. Подобни технологии се поддържат от някои вече съществуващи очила за смесена реалност, включително Quest 2 и Quest Pro на Meta, като се предполага, че подобна функционалност ще предложат и XR очилата на Apple, анонсът на които се очаква съвсем скоро.

Съобщението идва на фона на нарастващия интерес към технологиите за различни видове XR хедсети. Така например Apple се очаква да представи очила за смесена реалност за 3 хил. долара през 2023 г., а PlayStation VR2 на Sony и HTC Vive XR Elite се очаква да бъдат анонсирани още този месец. Миналата година Google също обяви, че разработва нови очила за разширена реалност, а хедсетът Meta Quest 3 се очаква да бъде представен преди края на годината.

Макар че доскоро Samsung не бе направила никакви по-значими изявления в тази област, сега компанията твърди, че увеличеното търсене е накарало ръководството сериозно да обмисли нови планове и да проведе допълнителни изследвания в тази област. Съобщава се, че компанията вече е достигнала определено доста високо ниво в тази област.

Samsung, Google и Qualcomm вече си партнират в разработването на смартфони. При създаването на XR хедсета Google и Qualcomm ще изпълняват сходни функции - едната ще произвежда софтуера, другата - чипсетите, а Samsung ще предлага най-различни корекции и модификации.

По принцип Qualcomm осигуряваше и продължава да осигурява необходимите чипове за почти всеки голям AR и VR проект в последно време. Компанията работи и с Microsoft за разработването на бъдещия хардуер за очила за разширена реалност, както и с Meta за създаване на съвсем нови хедсети от подобен род.

Преди две години Samsung и Google обявиха своето партньорство за създаването на следващото поколение смарт часовници с Wear OS, в резултат на което се появиха Galaxy Watch 4 и Google Pixel Watch. Въпреки че новото сътрудничество е коренно различно, може да се каже, че отношенията на взаимно доверие между компаниите са отдавна установени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !