Салвадор закупи биткойни за още 25 милиона щатски долара

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 17:46 233 0

nayib_bukele_el_salvador

Тази сряда правителството на Салвадор закупи още 420 биткойна, за което президентът на страната Наиб Букеле обяви в социалните мрежи. Сделката е на обща сума почти 25 милиона щ. долара според действащите сега цени. Това бе поредната покупка на водеща криптовалута от страна на Салвадор, като предишния път държавата закупи 150 биткойна.

"Изчакването беше дълго, но си струваше. Ние току-що закупихме 420 нови биткойна" - заяви Букеле на английски език в своя Туитър акаунт. Към днешен ден курсът на биткойна е малко над 59 хиляди щ. долара.

Салвадор е първата страна в света, която прие биткойна в качеството на официално платежно средство наравно с щатския долар. Наиб Букеле преди време каза пред медиите, че по този начин неговата страна ще намали зависимостта си от изпращаните пари от страна на салвадорските имигранти, които живеят и работят зад граница. Традиционните банки и другите финансови институции вземат твърде големи такси и комисионни за изпращането и обработката на паричните преводи.

Икономиката на тази страна е силно зависима от паричните преводи, изпращани от хората, които живеят и работят в чужбина. Всяка година роднините изпращат по около 6 милиарда щ. долара, което е около една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната. Примерно една пета част от домакинствата на Салвадор зависят от тези пари.

Към днешен ден хазната на Салвадор притежава 1120 биткойна на сума почти 66 милиона щ. долара.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !