Руските сайтове може да престанат да работят с браузърите Chrome и Safari

Offnews Последна промяна на 10 март 2022 в 18:43 381 0

Министерството на цифровото развитие на Руската Федерация започна да раздава на руските сайтове държавни сайтове нови TLS сертификати. Тези сертификати съответстват на руския държавен стандарт, при който се предвижда задължително одобрение за тяхното използване от страна на федералната служба за безопасност.

Руските притежатели на уеб сайтове могат безплатно да получат съответния сертификат или сертификати от Министерството на цифровото развитие, като след подаване на съответната заявка процедурата е с продължителност 5 дни. Новите сертификати вече се използват в някои държавни сайтове, включително и в сайта за различни обществени услуги. Всички потребители на руските обществени услуги получиха имейли в своите електронни пощи с предупреждение от страна на Министерството на цифровото развитие за възможни прекъсвания в работата на онлайн услугите. Препоръчва се да започне използването на браузъри, които поддържат работите с новите руски сертификати - Яндекс.Браузер или Атом.

Създателите на Chrome, Safari и на другите популярни браузъри едва ли ще вградят поддръжката на тези сертификати, а притежателите на външни за РФ уеб сайтове най-вероятно няма да добавят тези сертификати в своите уеб-портали. Причината е банална - федералната служба за безопасност на Русия разполага със съответните криптиращи ключове, които дават възможност да се преглежда трафика между потребителските компютри и съответния сайт с подобен сертификат дори и при използването на https протокола.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !