Рогозин заяви, че глобалната сателитна мрежа Starlink е заплаха за националната безопасност на Русия

Offnews Последна промяна на 13 октомври 2021 в 17:25 642 0

Starlink

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви пред руските медии, че глобалната сателитна система Starlink, изграждана от космическата компания на Илън Мъск SpaceX, е заплаха за националната безопасност на Русия. Според неговите думи Starlink може да се използва от въоръжените сили на САЩ за военни цели - за насочване на крилати ракети, за шпиониране и други подобни.

Рогозин е на мнение, че чрез Starlink е възможно разпространяването на материали срещу Русия. И още, руските мобилни оператори и Роскомнадзор няма как да филтрират интернет трафика на тези сателити и следователно абонатите на глобалния сателитен интернет на SpaceX могат да посещават уеб ресурсите, които са забранени от руските власти.

"Всички твърдят, че това е нещо потресаващо, направено от само един частен инвеститор. Вижте, не е нужно да вярваме на приказки! Тази година компанията получи около 900 милиона щ. долара, като цялата субсидия ще бъде 20 милиарда щ. долара, като това ще стане съвсем скоро. Няма как да не си зададем въпроса, за какво е необходимо всичко това на тази държава? Причината е, че космическите апарати от подобен род могат не само да раздават интернет, но и могат да бъдат използвани за управление на агентурни мрежи, да засичат местонахождението на мобилните телефони и да публикуват произволно съдържание. Ние няма как да филтрираме тази информация" - заяви Рогозин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !