Pepsi получи първият си електрически камион Tesla Semi

Стефан Николов Последна промяна на 05 декември 2022 в 11:07 761 0

Tesla Semi

Снимка Tesla

Pepsi получи първият си електрически камион Tesla Semi

Tesla най-накрая достави първият си електрически камион – Tesla Semi. Гигантът в безалкохолните напитки Pepsi е първият клиент. Той беше представен в цветовете на компанията от Илон Мъск на 1 декември. Изминалата седмица беше тежка за милиардера, който също така показа и прогреса на друго негово начинание – Neuralink.

На състоялата се в гигафабрика Невада в четвъртък вечер презентация Semi Delivery Event компанията представи електрическия камион Tesla Semi, който бе анонсиран през 2017 г. Това транспортно средство може да превозва товари до 36 тона на разстояние до 800 км с едно зареждане.

Електрическият влекач Tesla Semi се ускорява от 0 до 96 км/ч за 20 секунди. Вградени са функция за контрол на сцеплението, използват се регенеративни спирачки, като камионът няма многостепенна трансмисия, понеже тя не е необходима при използването на електродвигатели. Всичко това повишава безопасността и стабилността по време на път. И още Semi е оборудван с уникална система за бързо зареждане, с помощта на която акумулаторният блок се зарежда от 0 до 50% само за 30 минути. Интересен е параметърът, че на всеки 2 мили натовареният до максимум Tesla Semi има нужда от 2 киловата електричество. Мъск добави, че същото иновативно зареждане ще се използва и в електрическия пикап Cybertruck, продажбите на който се очаква да започнат в средата на следващата година.

При направените тестове за превоз на максимално възможния товар от Фримонт до Сан Диего, в средата на разстоянието от 805 км между двата града, Tesla Semi е изразходвал около 35% от заряда на своя акумулаторен блок.

Масовото производство на електрическия влекач започва през този месец. Предварителни поръчки за закупуването на Tesla Semi са направили компаниите Walmart, FedEx, Frito Lay, UPS и Anheuser-Busch, но първата партида от тези автомобили ще получи компанията Pepsi, която още през 2017 г. направи поръчка за 100 електрически камиона.

Изцяло електрическият влекач е доста необичайна конструкция, като водачът седи в центъра на кабината, а не отстрани. Tesla подчертава, че нейният камион е много по-пъргав от конвенционалните дизелови влекачи и дори с пълен товар не намалява скоростта дири и когато се изкачва по много стръмен път. По време на презентацията бе показан как максимално натовареният Tesla Semi се ускорява движейки се нагоре по стръмен склон и изпреварва всички други товарни автомобили.

Интересно е задвижването на влекача – използват се три електродвигателя, като единият от тях задвижва камиона, а двата други се използват за ускоряване и като рекуперативни спирачки, когато работят като генератори и зареждат акумулаторния блок, и които имат време на реакция едва 1 милисекунда.

В края на презентацията Tesla добави, че възнамерява да използва електрическите влекачи и за собствени нужди – за транспортиране на най-различни товари между своите предприятия в Невада и Калифорния. Разстоянията са около 400 км и по този начин Tesla Semi ще бъдат едновременно използвани и тествани в реални условия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !