Първи поглед върху бордовия компютър на Tesla от 4-то поколение

Стефан Николов Последна промяна на 18 февруари 2023 в 10:45 1538 0

Tesla Autopilot CPU

Снимка Electrek

Първи поглед върху бордовия компютър на Tesla от 4-то поколение

В уеб пространството се появи първата информация за новия бордови компютър на Tesla с име Hardware 4.0 (HW4). По всичко личи, че автомобилната компания на Мъск вече произвежда електромобили с тази нова компютърна система, която осигурява необходимата изчислителна мощност за автономното управление на електромобилите, като едновременно с това изпълнява някои други функции. Информацията идва от добре познатият хакер Green The Only, който същевременно е много добър специалист по електрониката на Tesla и е успял да се сдобие с един нов бордови компютър HW4 от новия електромобил на Tesla, който изглежда носи името Model X. Информацията е на уеб изданието Electrek, което не иска да навлиза в подробности как и откъде е взет новия HW4. По-важни са техническите характеристики на това интересно устройство.

Първо, веднага се вижда, че габаритните размери на новия бордови компютър на Tesla са по-различни, и което е по-важното, по-различни са и конекторите на HW4. Това означава, че инсталирането на HW4 в по-старите електромобили на Tesla е на практика невъзможно. Форм факторът е променен, понеже е направена оптимизация на на компонентите – досега мощният графичен процесор на AMD се намираше на отделна платка, но сега той е поставен на общата дънна платка и по този начин корпусът на бордовия компютър е станал по-тънък.

В новия HW4 хардуерът за автопилота и другите функции за управлението на електромобила заедно с компонентите на системата за развлечения и предоставяне на актуална информация, са поставени на една и съща платка. В хардуера за развлечения промените не са особено големи. Използват се същите CPU и GPU на Advanced Micro Devices с архитектура RDNA от 2-ро поколение, в близост до които се намират 16 GB оперативна памет плюс 256 GB флаш диск тип NVMe.

Двата специализирани процесора за Full Self-Driving (FSD) както преди се произвеждат от Samsung, само че броят на ядрата е увеличен почти двойно – от 12 те са нараснали на 20, като тяхната тактова честота варира от 1,37 до 2,35 GHz. Самите ядра са разделени на 5 клъстъра с 4 броя ядра във всеки от тях. Броят на специализираните TRIP ядра е увеличен от две на три, които сега работят с честота до 2,2 GHz. На печатната платка са поставени два от тези процесори с цел дублиране и осигуряване на изключително надеждна и безопасна работа на системата за автономно управление на електромобила.

Хакерът Green The Only обръща специално внимание върху дублирането на функциите още при проектирането на печатната платка на бордовия компютър. Всичко е направено по два пъти, като дори мрежовите конектори и кабели са по два. Не се казва по какъв начин е осигурено резервното захранване на HW4 – възможно е това да е някаква патентована фирмена технология.

Другата по-характерна особеност е, че новият бордови компютър на Tesla сега може да обслужва до 11 камери едновременно, докато предишната версия можеше да работи само с 8. Предполага се, че две нови камери ще бъдат поставени над предната броня, плюс още две – над задната. По този начин ще бъдат покрити всички слепи петна и маневрите в кръстовищата ще станат по-безопасни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !