Искаш автономно управление на Tesla – вече плащаш с 25% повече

Стефан Николов Последна промяна на 22 август 2022 в 20:54 1858 0

Tesla Model 3

Снимка Tesla

Tesla Model 3

Tesla въведе редица иновации в автомобилостроенето, които са характерни повече за технологичните стартъпи, отколкото за типичните концерни от сектора. Една от тях е предоставянето на редица възможности на електромобилите като софтуерни ъпдейти. Заключена от компютъра функция е системата за автономно управление (Full Self-Drive – FSD). Тя се предлага като допълнителна екстра и за нея потребителите плащат хиляди долари, за да имат достъп до нея.

На 21 август главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск съобщи в своя Twitter акаунт, че компанията повишава цената на нейната все още бета версия с 25%. Така, тя вече струва 15 хил. долара. Увеличението влиза в сила на 5 септември тази година с излизането на ъпдейта FSD Beta 10.69.2. Първите версии на автопилота FSD струваха 10 хил. долара, а след това, с усъвършенстването на системата, цената на беше увеличена до 12 хил. долара.

Илон Мъск добавя, че за клиентите, които са поръчали FSD до 5 септември, но не са получили съответното обновяване на системата след тази дата, цената не се променя и си остава 12 хил. долара. Той уточни още, че обновяването на софтуера на бордовия компютър става отдалечено по безжичен път и е с продължителност около 2 минути.

Друга иновация е въвеждането на абонаментни планове за някои функции. FSD работи по точно този начин, като дава избор – да се отключи срещу еднократно плащане на сума, колкото за добра кола втора употреба или срещу месечна такса в размер 99 или 199 долара. Цената варира в зависимост дали става дума за базовата или разширената версия на автопилота.

През месец март 2021 г. Мъск заяви, че пакетът от функции на системата FSD ще стане достъпен за притежателите на електромобилите Tesla през второто тримесечие на същата година. Той съобщи в своя Twitter акаунт, че новият автопилот ще се предлага като абонаментна услуга с месечна цена почти 100 долара. Тогава главният изпълнителен директор на Tesla добави, че FSD системата ще започне да се предлага в края на месец април и най-късно в началото на юни.

След това изказване пазарните аналитици започнаха да прогнозират, че никой няма да иска да използва автомобил като онлайн услуга или по-точно автопилот като онлайн услуга. Но тази опция се хареса на притежателите на електромобилите на Tesla, които по този начин те имат по-богат избор - да плащат месечен абонамент или директно да си купят FSD чрез еднократно заплащане.

Самият Мъск счита цената на FSD за смехотворно ниска. Но е ясно, че с увеличаване възможностите на системата цената на автопилота на Tesla ще продължи да расте. Системата за автономно управление на автомобилите FSD от версия 10 и нагоре може изцяло самостоятелно да се престроява, да сменя лентите при шофирането, самостоятелно да паркира, да спира плавно при червена светлина на светофара, да се движи по сложни маршрути в натоварените градски квартали и т.н.

В новата версия FSD 10.69, разпространението на която стартира на 20 август, са добавени многобройни нововъведения и промени. Значително са подобрени алгоритмите с елементи на изкуствен интелект за разпознаване на животни, на пешеходци и велосипедисти, обновена е системата за спазване ограниченията на скоростта, сериозно е подобрен алгоритъмът за управление на автомобила в най-натоварените градове на планетата.

Очакванията са в следващата Tesla FSD Beta v11 да бъде осъществено сливането на автономното управление в градски и извънградски условия. Това ще бъде сериозна стъпка напред в развитието на автомобилните автопилоти.

Засега при активиран FSD водачът задължително трябва да държи ръцете си на волана и да следи пътната обстановка. Нещо повече, през месец юни тази година стана ясно, че автопилотът на Tesla самостоятелно се изключва няколко секунди преди прогнозираната от него голяма вероятност за възникване на опасно ПТП. За разлика от Китай, където законите в това отношение са по-различни, по този начин Tesla не допуска компанията да бъде съдена заради работата на автопилота и отговорността е изцяло на водача-човек.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !