Хакери искат 4.5 млн. долара от Reddit, за да не пуснат 80GB с крадени данни

Стоян Ненов Последна промяна на 20 юни 2023 в 11:09 425 0

Reddit

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Хакери искат 4.5 млн. долара от Reddit, за да не пуснат 80GB с крадени данни

Хакери са откраднали 80GB вътрешна информация на интернет платформата Reddit и искат от компанията да им плати 4.5 млн. долара, за да не ги публикуват. Освен това компанията трябва да се откаже и от намеренията си да промени цените на своите API пакети, съобщава TechCrunch.

Отговорност за хакерската атака е поела групата BlackCat. Тя казва, че е взела данните след успешен пробив на системите на Reddit през февруари т.г. Говорител на компанията потвърждава, че става дума за инцидент, за който Reddit е съобщила на 9-ти февруари. Тогава платформата заяви, че става дума за фишинг атака, която е била много специфично подбрана. Взети са компресирани служебни данни – информация за служители и други вътрешни документи. Не са компрометирани данните на потребителите нито техните пароли. Reddit не коментира темата повече.

В отделна публикация от BlackCat твърдят, че вече са направили два опита да се свържат с Reddit. Първият е бил на 13-ти април, а вторият – на 16-ти юни т.г. Reddit не е отговорила.“В първия имейл им казах, че ще изчакаме тяхното първично публично предлагане, но сега изглежда като перфектната възможност. Уверени сме, че Reddit няма да плати никакви пари за данните си. Очакваме да публикуваме данните“, казва BlackCat в публикацията си.

BlackCat придоби популярност тази година с няколко големи пробива. Един от тях е и атаката срещу Western Digital през март. Тогава са били изтеглени 10 терабайта данни, включително и информация за клиенти. Групата твърди, че е откраднала данни и от популярната платформа за видеонаблюдение Ring, която е собственост на Amazon. Това обаче не се случи. BlackCat не са давали доказателства какви данни имат от Reddit.

Това е пореден проблем за онлайн платформата. По-рано този месец тя си навлече гнева на хиляди свои потребители след като реши да промени цените на своите API-та – софтуерни пакети, които улесняват интеграцията на функции от Reddit за приложения и услуги на трети лица. Това предизвика сериозно недоволство, особено след като компанията отказа да се съобрази с потребителите, а изпълнителният директор Стив Хъфман обяви, че компанията няма да промени позицията си и това е буря, която ще отшуми.

В отговор хиляди директории в Reddit ограничиха достъпа на потребителите в знак на протест. Много от модераторите, повечето от които са доброволци, също обявиха че ще напуснат. Reddit обаче призова модераторите, които искат да възстановят достъпа до ограничените директори, да се свържат с компанията, за да могат да им повишат правата и да отворят групите.

Всички тези спорове са идеален момент и за хакерите да се опитат да привлекат внимание към своите искания. Компанията е отказала да коментира дали ще отговори на BlackCat. Очакванията са, че няма да го направи и ще рискува данните да се появят в мрежата. Последният голям пробив в Reddit беше през 2018 г. Тогава други хакери успяха да вземат цяло копие на Reddit от 2007 г., което включваше потребителски имена, хеширани пароли, публикации и дори лични съобщения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !