Google пусна в експлоатация новия си презокеански кабел

Offnews Последна промяна на 03 февруари 2021 в 14:20 6218 0

Вторият презокеански кабел, който е изцяло собственост на Google вече функционира. Анонсът за това идва в момент, в който компанията отчита рекордни приходи на фона на скок в продажбите на облачни услуги.

Google разкри плановете си за кабела Dunant през 2018, като този проект е сред редица подобни начинания подкрепени от компанията. Google инвестира сериозно в инфраструктура, с която да захранва облачните си изчислителни услуги, включително сторидж, системи за машинно обучение и т.н.

Dunant е с дължина 6400 км и се простира от Virginia Beach в САЩ до Saint-Hilaire-de-Riez във Франция. Стартът му идва две години след като Google пусна първия си кабел със собствено финансиране. Curie е с дължина 10 000 км и свързва Лос Анджелис с Чили.

Ръстът в разходите за инфраструктура от Google съвпадат с подобна политика и на други големи технологични компании. Освен в подводни кабели инвестициите са още и в сателити.

Дъщерната компания на Google, Loon планираше да предложи достъп до интернет до трудно достъпни местности. Това щеше да е възможно чрез мрежа от балони със слънчево захранване, но собственикът на Google, Alphabet сложи край на този проект преди няколко седмици.

Dunant напомня на друг подводен кабел, който беше реализиран от Microsoft и Facebook. Marea е с дължина 4000 мили и през 2017 свърза Virginia Beach с Билбао в Испания. Скоростите на трансфер, които би трябвало да постига Dunant са до 250 терабита в секунда (Tbps).

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !