Google представи невронна мрежа за премахване на цветовия шум в снимките

Стефан Николов Последна промяна на 26 август 2022 в 20:07 1858 0

Google Rawnerf

Снимка Google

Google Rawnerf

Google представи нова технология за намаляване на цветовия шум в изображенията, базирана на невронна мрежа, която може драстично да промени фотографията, особено при слабо осветяване на сцената. Използва се нов съвременен алгоритъм с елементи на изкуствен интелект (AI), който е в състояние тотално да изчисти тъмен кадър, като неговите възможности значително превишават всичко постигнато в тази област към днешен ден.

Компютърната фотография измина дълъг път и днес масово се използва в смартфоните и в специализирания софтуер за обработка на изображенията. Премахването на шума от снимките е може би един от най-ценните инструменти, понеже дори и най-добрите цифрови оптични сензори добавят цветови шум в снимките, особено при слаба осветеност на обектите. Сега, Google представи изключително иновативна технология, която ефективно премахва този шум и много добре изчиства заснетите в тъмното кадри.

Този нов AI инструмент носи името RawNeRF и е част от по-големия проект MultiNeRF с отворен сорс код. RawNeRF технологията наистина помага на фотографите, особено на тези, които заснемат по-тъмни сцени. Използва се изкуствен интелект, който е обучен с помощта на оригинални необработени изображения, а не с пост-обработени JPEG файлове, каквито се използват в другите подобни AI технологии.

Друга интересна част от проекта MultiNeRF е синтезаторът на 3D изгледи NeRF (Neural Radiance Fields), в който няколко изображения на една и съща сцена или един и същ обект се преобразуват в абсолютно реалистично и математически вярно триизмерно изображение. Google уточнява, че RawNeRF комбинира кадрите, заснети от различни ъгли, от които изгражда 3D модела на сцената, като от нея е премахнат и цветовия шум. Самите заснети сцени се реконструират в HDR цветовото пространство, а това означава, че е възможно да се извършват значителни изменения в окончателното изображение - промяна на експозицията, смяна на ъгъла на виждане, промяна на фокуса и други.

Видеото по-горе показва снимка на смартфон, поставен върху дървена маса, която е осветена само от една свещ, като по този начин много добре се демонстрира силата на RawNeRF. Вижда се, че оригиналните кадри имат значителни количества цветови шум от оптичния сензор. След това можем да се убедим, че при използването на стандартен софтуерен филтър за изчистване на този вид шумове в кадър остават дразнещи окото грозни артефакти. Но при използването на RawNeRF резултатите са наистина зашеметяващи, особено по отношение качеството на изображението и липсата на каквито и да било остатъчни артефакти.

Навярно съвсем скоро ще видим RawNeRF технологията директно интегрирана в нашите смартфони и цифрови фотоапарати. Тя е в състояние тотално да промени мобилната фотография, както за любителите, така и за професионалистите. Към днешен ден няма какъвто и да било инструмент за намаляване на сензорния шум, който поне малко да се доближава до възможностите на RawNeRF.

Това е една наистина революционна технология, която може да донесе сериозни печалби на Google. Всяка цифрова камера и всеки цифров фотоапарат, дори и най-съвременните, не може да се избави от всички шумове на използваната в оптичния сензор матрица. Новият инструмент ще даде възможност на фотографите да правят качествени снимки при много слаба осветеност и буквално да виждат в тъмното.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !