Facebook вероятно готви антитръстово дело срещу Apple

Offnews Последна промяна на 29 януари 2021 в 11:15 6314 0

facebook-1903445_640

От месеци най-голямата социална мрежа в света подготвя антитръстово дело срещу Apple, съобщава The ​​Information. Компанията на Марк Цукербърг обвинява технологичния гигант, че принуждава разработчиците в App Store да прилагат правила, които самата тя не следва.

Източници на The ​​Information посочват, че ако Facebook реши да подаде иск, потенциалното дело ще се фокусира върху отказа на Apple да позволи на външни приложения да се ползват по подразбиране за работа със съобщения на мястото на iMessage.

Според социалната мрежа предстоящите промени в iOS, свързани с проследяването на потребителите за рекламни цели, дават на Apple несправедливо предимство при показването на реклами в App Store и на други места.

Apple посочва, че промените в проследяването се правят за по-добро предпазване на данните на потребителите и че те не се споделят с други страни. Промяната обаче ще се отрази негативно на бизнеса на Facebook като намали приходите й от реклами.

Според изпълнителния директор на компанията - Марк Цукербърг - приложението WhatsApp, което е собственост на Facebook, е по-добро решение по отношение на защитата на личните данни от iMessage. Причината е, че то съхранява по подразбиране некриптирани резервни копия на съобщенията - опция, която може да се изключи от iCloud.

Припомняме, че миналата година гейминг разработчикът Epic Games заведе дело срещу Apple. В него компанията, създала популярната онлайн игра Fortnite, се опитва да постигне намаляване на таксите за продажба или покупка в App Store.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !