Facebook отпадна от топ-10 рейтинга на най-големите компании в света

Offnews Последна промяна на 18 февруари 2022 в 16:44 629 0

mark-zuckerberg

Агенция Bloomberg представи новия рейтинг на компаниите с най-висока пазарна капитализация, в първата десетица на която не е включена корпорацията Meta, каквото е новото име на Facebook. Компанията вече е на 11-о място, а на първо място е Apple.

Цената на акциите на Meta от началото на годината към днешен ден падна със сериозните 40%. Причините за това са рязко намалелия брой на ежедневните активни потребители на социалната мрежа Facebook. За периода от третото до четвъртото тримесечие на миналата година платформата напуснаха над 1 милион активни потребители.

Публикуването на тази информация доведе до спад в акциите на Facebook с 26,4%. Това се случи на 3-ти февруари, като веднага след това пазарната капитализация на Meta намаля с 240 милиона щ. долара. Изданието Business Insider отбелязва, че тази ситуация е безпрецедентна в корпоративната история на САЩ. Едновременно с това със 124,8 милиарда щ. долара намаля и финансовото състояние на ръководителя на Facebook Марк Зукърбърг, като към днешен ден неговият капитал възлиза на 78,8 милиарда щ. долара. В рамките на тази седмица цената на ценните книжа на Meta намаля с още 13%. По този начин за изминалите шест месеца цената на акциите на Meta/Facebook се срина с невероятните 41,57%.

В тройката на лидерите в новата класация на Bloomberg на първо място е Apple с пазарна капитализация от 2,8 трилиона щ. долара, следвана от Microsoft с 2,2 трилиона щ. долара и Aramco с пазарна капитализация 598,8 милиарда щ. долара.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !