Доставките на видеокарти се сринаха с 32%

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 31 август 2022 в 15:44 2023 0

GeForce RTX 3090 TI

Снимка Nvidia

GeForce RTX 3090 TI

Спукването на криптобалона и постепенното изоставяне на процеса на „копаене“ на виртуалните валути доведе до срив на продажбите на графични карти. Пазарът на вградени и самостоятелни GPU решения се е свил с 32% на годишна база и с 14.9% на тримесечна до 84 млн. доставени бройки. Данните са на анализаторската компания Jon Peddie Research (JPR). Сходен спад е регистриран и при продажбите на процесори – 34% на годишна база.

Графичните процесори са водещ индикатор за пазара, защото до голяма степен е обвързан с продажбите на отделни PC и лаптопи. Без GPU – не може да функционира днешния персонален компютър. Като основни причини за спада, експертите от JPR посочват войната в Украйна и нестабилната икономическа ситуация, която може да свие значително потреблението в Европа. Те дават за пример Великобритания, която вече отчита икономическа стагнация, а инфлацията е двуцифрена.

Причините може да се окажат по-комплексни, тъй като от началото на годината криптовалутите се сринаха с поне 60%. Втората по популярност от тях – Etherium започна преструктуриране, което ще елиминира фундаменталния процес на „копаене“. Именно за последния, предприемчивите хора използват видеокарти заради възможностите им да обработват по много изчисления едновременно. Ако експериментът на Etherium се окаже успешен, то той ще бъде последван от останалите криптовалути.

Това ще доведе до няколко последствия. Първо, пазарът ще бъде залят с голямо количество видеокарти втора употреба. Второ, цените на настоящите ще трябва да паднат значително и производителите ще предпочетат да намалят производството, вместо да продават потенциално под себестойност. Тези процеси ще доведат до увеличаване на дела на вградени видеокарти, които се срещат основно при лаптопите и ще достигне 30%. Последните години, точното съотношение на пазара беше изкривено, заради купуването на много „копачки“.

Друга интересна тенденция е в леката, но важна промяна при дяловете на основните производители на видеокарти. Nvidia запазва лидерство, като отговаря за 62% от доставките. Но делът ѝ се стопява от 68% през 2021 г., за сметка на AMD и Intel. Първата компания вече съставлява 20%, докато втората – 18%. AMD разчита на по-ниски цени, докато Intel – на вградените графични карти, които се комбинират с техните процесори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !