Ethereum ще извърши историческо реструктуриране през септември

Стоян Ненов Последна промяна на 25 август 2022 в 12:45 5575 0

Etherium

Снимка kanchanara/Unsplash

Etherium

Криптовалутата Ethereum ще премине мащабно реструктуриране през септември, съобщава The Block. Процесът ще бъде извършен на два етапа, като ще започне на 6 септември, казва Ethereum Foundation. Организацията, която управлява разработката и развитието на едноименната криптовалута, работи по ъпгрейда от няколко години. Той трябваше да бъде реализиран преди време, но беше отлаган неколкократно, за да е сигурно, че всичко ще бъде както трябва.

Промените са ключови за развитието на втората по големина и популярност криптовалута Etherium. Тя ще спре да разчита на „миньорите“ – компютрите, които „копаят“ виртуалната валута и ще промени начина на нейното преразпределение. Това ще понижи екологичния отпечатък на Etherium, но и ще предизвика доста недоволство сред редица крипто ентусиасти.

Сливането

Процесът е кръстен The Merge (Сливането) и е разделен на два етапа. Първият е Bellatrix, като ще започне в 14:34 часа българско време на 6 септември 2022 г. С него самата мрежа на Ethereum ще бъде обновена, като работата ще продължи от няколко часа до няколко дни, в зависимост от това как протекат актуализациите.

Отново, според развитието на Bellatrix, някъде в периода 10-20 септември ще започне и вторият етап – Paris. Фондацията казва, че причината за големия диапазон е в зависимост от темпото, с което ще се присъединява изчислителния капацитет от участниците в мрежата. Ако това се случва бързо – нужната граница за ъпгрейда, ще бъде достигната по-рано, а ако не – малко по-късно.

Инженерите на Ethereum казват, че всички ъпгрейди на публичните тестови мрежи и системи са преминали успешно. Това им дава увереност, че актуализирането и на основната мрежа ще бъде без особени проблеми.

Историческа промяна

The Merge е цялостна смяна на архитектурата и начина на работа на Ethereum. С него криптовалуата ще спре да разчита на т.нар. „миньори“ – компютри, които извършват изчисления на трансакциите в блокчейна на Ethereum и валидират преводите, а в замяна получават от криптовалутата за награда. Този процес се използва от огромната част от виртуалните валути, но търпи и много критики, тъй като изисква много ресурси и енергия и води до генерирането на сериозни вредни емисии за производство на електричество.

С новата система, Ethereum ще премине към „доказване на активи“, т.е. валидирането ще се прави от участници, които са инвестирали определена сума в мрежата. Въпросната сума е заключена и не може да се изразходва от никого. Тя служи като гарант, че даденият участник е реален и може да му се има доверие.

Специален алгоритъм пък ще разпределя извършването на валидацията на трансакциите и ще дава награда отново във формата на криптовалута. Конкретните пропорции ще зависят от няколко фактора, включително размера на заложената сума. Именно затова има известни критики към този подход, тъй като може да облагодетелства по-богатите и да доведе до своеобразно превземане на мрежата. Неговите създатели обаче смятат, че няма поводи за притеснения и това е възможно на теория, но не и практически, като ще има предвидени мерки за защита.

По-важното, което те изтъкват е, че след The Merge, вече няма да се „копае“ Ethereum, а той ще се генерира без нуждата от тежки изчислителни процеси. Очакванията са, че това ще свали вредните емисии на криптовалутата с 99%. С това тя ще стане една от „най-зелените“ в света, а в момента много от големите инвеститори търсят именно такива криптоинвестиции. Те станаха на мода след като Илон Мъск, който първоначално беше голям фен на Bitcoin, оттегли подкрепата си за най-голямата криптовалута именно заради огромните вредни емисии, които се генерират заради нея. Тогава Мъск обяви, че ще работи в посока по-екологични криптоактиви и това провокира големия интерес на практически цялата индустрия към такива решения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !