До какво доведе признаването на биткойна за официална валута в Салвадор

Offnews Последна промяна на 20 септември 2021 в 15:11 614 0

El Salvador

В Салвадор наскоро започна използването на водещата криптовалута като законно платежно средство. Дори последвалия спад с цели 7000 щ. долара за един ден не накара президента на страната да се откаже от този план.

Салвадор е централноамериканска страна с територия от едва 21 хиляди квадратни километра и население около 6,7 милиона души. Това е в основни линии селскостопанска държава с неразвита икономика и една от страните с най-нисък среден доход на човек от населението. Президентът Букеле реши да въведе използването на биткойна като законно платежно средство, за да може страната да икономисва около 400 милиона щ. долара годишно от такси за международни преводи, което би трябвало да е изгодно за Салвадор.

За да убеди хората да поддържат тази политика Салвадор обяви, че ще даде на всеки жител от тази страна по 30 щ. долара в биткойни. Но след две седмици, откакто биткойнът стана платежно средство, резултатите съвсем не са толкова добри, както се очакваше.

Първо, цената на биткойна рязко падна. Второ, 65% от смартфоните, които се използват от жителите на тази страна не поддържат официалния електронен криптопортфейл Chivo. Трето, за да бъдат получени въпросните 30 щ. долара в биткойни е необходимо удостоверяване личността на гражданина Салвадор и това се превърна в още един проблем, понеже много хора разбраха, че техните лични данни са некоректно вписани в електронните регистри и те не могат да получат тези пари.

Всичко това доведе до обществено недоволство и безпорядък. Преди няколко дни в страната бе организирана протестна акция в която участваха 15 хиляди души, които унищожиха немалък брой банкомати за работа с биткойни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !