Британската полиция залови 17-годишен за хакерската атака на GTA 6 и Uber

Стоян Ненов Последна промяна на 26 септември 2022 в 12:46 1196 0

British Police

Снимка King's Church International/Unsplash

Британски полицай - илюстративна снимка

Около седмица след като в интернет се появи мащабен теч на данни от компанията Rockstar Games, в петък полицията в Лондон е задържала и заподозрян извършител, съобщава Engadget. Става дума за 17-годишен младеж, който може да е участвал и в хакерската атака срещу Uber.

Според източници на журналиста Матю Кийс, арестът е следствие на съвместно разследване на лондонската полиция, специализираното британско национално звено срещу киберпрестъпността и ФБР. Младежът е бил арестуван в дома си, като не беше съобщена причината, а властите отказват детайли.

Източниците на Кийс обаче посочват, че тийнейджърът е с няколко повдигнати обвинения. Сред тях са кибератаки срещу поне две компютърни системи – сървъри на Rockster Games и Take Two Interactive. Освен това се смята, че младежът има и участие в кражбата на интелектуална собственост от по-ранна хакерска атака срещу Uber.

Заподозреният е задържан в района Оксфордшир, като не се разкриват повече подробности за него, тъй като не е пълнолетен. В същия район се смята, че живее и един от лидерите на придобилата популярност хакерска група Lapsus$, която извърши серия големи кибернападения срещу големи компании, включително Microsoft, T-Mobile и др. Няма потвърждение, че тийнейджърът е част от бандата, но не се изключва и такава връзка.

В средата на септември неизвестен до тогава хакер публикува във форума GTAForums архив с видеоклипове, за които твърдеше, че са от ранната фаза на разработката на новата игра GTA 6. Тогава хакерът обяви, че разполага и с изходния код на GTA 6 и предишни игри от поредицата, както и цяла работеща тестова версия на заглавието. Той заяви, че обмисля дали да ги публикува в интернет, но не успя да го направи преди задържането си.

За сега не е ясно дали има и други участници в хакерските атаки. В оригиналния си пост, хакерът беше написал, че е извършил и пробива в Uber, но не представи доказателства за това. Атаката срещу Uber беше през август т.г. Миналата седмица Uber заяви, че хакерите не са достигнали до данните на потребителите, но и че все още извършва вътрешна проверка, за да определи размера на щетите.

Пробивът в Rockstar Games ще влезе в историята като един от най-големите и значимите. Той показа кадри от реалната тестова версия на GTA 6 и от тях бяха потвърдени някои от слуховете за играта – например, че действието ще се развива в „Града на порока“ (Vice City) – интерпретация на Маями, както и че за пръв път поне един от главните герои ще е жена.

В последствие Rockstar потвърди, че течът на данни е истински. Компанията допълни, че това няма да повлияе на разработката на играта и феновете ще бъдат запознати „правилно“ с нея, когато работата привърши, но няма срок кога ще се случи това.

Междувременно продължава работата на разследващите. Най-вероятно извършителят не е само един, както той твърди. Източници на TheDesk коментират, че в близките дни могат да бъдат идентифицирани и задържани още заподозрени. Тепърва предстои да се реши и дали задържаният младеж да бъде обвинен и съден във Великобритания или САЩ.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !