Биткойн вече е официално платежно средство в Салвадор

Offnews Последна промяна на 08 септември 2021 в 11:40 640 0

bitcoin-2007769_640

Биткойн вече е официална валута в Салвадор. По този начин страната стана първата в света, възприела криптовалутата като законно платежно средство.

Тя е закупила 400 биткойна, които може да са на стойност около 20.9 млн. щ. долара. Очакванията са, че по този начин гражданите ще имат по-голям достъп до финансови услуги.

С криптовалутата ще могат да се плащат данъци, търговските обекти ще обявяват и цени в цифровата валута. А при обмен на валутата няма да се дължи данък печалба.

Припомняме, че Салвадор подготвя въвеждането на криптовалутата от месеци, след като прие необходимото за това законодателство през месец юни. Миналия месец страната монтира 200 банкомата, от които хората да могат да обменят долари в биткойн и обратно.

Централноамериканската страна ползва долара като официална валута от 2001 г., заради което е зависима от паричната политика на Управлението за федерален резерв на САЩ. Планът, иницииран от президента Наиб Букеле, цели да даде възможност на салвадорците да пестят 400 млн. щ. долара годишно от комисиони за парични преводи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !