Apple може да използва собствени дисплеи за часовниците си още от догодина

Павлин Луканов Последна промяна на 12 януари 2023 в 18:11 1345 0

Apple Watch

Снимка Apple

Apple може да използва собствени дисплеи за часовниците си още от догодина

За никой не е тайна, че Apple се опитва да постигне по-голяма независимост, като сама разработва някои от основните хардуерни компоненти за устройствата си. Сега, информация на Bloomberg посочва, че скоро, най-рано през 2024 г., този процес може да обхване и дисплеите за мобилни устройства. Така компанията няма да разчита на външни партньори като Samsung, LG и BOE.

Първоначално Apple планира да замени дисплеите на премиум предложенията си сред часовниците, като ще бъде заложено на microLED панели спрямо сегашната OLED технология. След това постепенно екраните собствена разработка ще достигнат и до други устройства, включително iPhone.

Плановете на Apple в тази насока не са отскоро, като индикации за това имаше още през 2018 г., а още тогава слуховете сочеха, че първите устройства със собствени дисплеи ще са именно часовниците. Този ход на компанията ще нанесе значителни щети на основните ѝ доставчици Samsung Display и LG Display.

Apple вече тества новите microLED дисплеи на обновена версия на часовника Watch Ultra. В сравнение с настоящото поколение часовници, следващата генерация дисплеи ще предложат по-висока яркост, по-наситени цветове и по-добра видимост под ъгъл. Ще се постигне ефект наподобяващ показването на картината върху стъклото, а не под него. microLED дисплеите ще са първите екрани изцяло разработени и създадени от компанията.

Както вече стана ясно, работата по проекта с кодовото име T159, е от 2018 г., но е натрупано изоставане заради високите разходи и множеството технически пречки. Първоначалните планове на Apple са били екраните да се използват за устройства с големи размери, а не на часовници. Трябва да отбележим, че е възможно отново да има забавяне и да видим първите такива продукти през 2025 г. Освен това първоначално се предвижда първият модел да е в ограничени наличности.

За разработката на новата технология са заделени няколко млрд. долара, като проектът е сред най-важните за компанията. На фона на това, въпреки разработката на собствени дисплеи, Apple ще разчита на подизпълнители за тяхното производство. В близко бъдеще замяната на дисплеите се очаква и да е сред най-значителните промени в линията Apple Watch. Компанията ще представи нови модели тази година, но при тях ще видим по-ограничени нововъведения, включително по-бърз чипсет и малки подобрения по отношение на проследяването на здравословни параметри.

Преминаването към microLED дисплеи е очаквана еволюция за продуктите на Apple, като не се пестят усилия в това направление. Така например, през 2014 г. компанията купи стартъпа LuxVue, който беше сред пионерите в тази технология. Разработката на собствени екрани първоначално се ръководи от ветерана в компанията Лин Янгс, който е част от хардуерното подразделение, но през годините тя премина към Сроуджи, който управлява групата за чипове на компанията. Предстои да видим кога усилията за разработката на новата технология ще дадат плод.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !