Apple иска да се откаже от чиповете на Broadcom и Qualcomm

Стоян Ненов Последна промяна на 11 януари 2023 в 09:39 1356 0

Apple A16

Снимка Apple

Apple иска да се откаже от чиповете на Broadcom и Qualcomm

Apple иска да намали максимално зависимостта си от външни доставчици на чипове за своите устройства. Компанията от няколко години има план, като вече спря да използва процесорите на Intel за Mac компютрите си и ги замени със свои. Сега Apple се подготвя за нова стъпка – прекратяване на използването на модемите на Broadcom и Qualcomm, съобщава Bloomberg.

В момента тя разчита на тези две компании за модемите за Wi-Fi, Bluetooth и 5G. Apple е започнала разработка на собствен чип, който да замени използването на външните доставчици. Целта е той да е готов до края на 2024 г. или най-късно в началото на 2025 г. Така той ще може да се използва за iPhone поколението, което ще дебютира през въпросната година.

Apple е искала да замени и Qualcomm още тази година, но заради забавяне в разработката на чипа, проектът е отложен. Причина са проблеми с консумацията на енергия и прегряване. Освен това предстои и сложен процес по валидация на чипа, за да е сигурно, че ще работи с мрежите на над 100 телекома в над 175 държави по света. Очаква се Apple да направи един чип и той да е за 5G, Wi-Fi и Bluetooth.

Подобен ход ще е сериозен удар върху приходите на Qualcomm и Broadcom. Apple е най-големият клиент на Broadcom и осигурява около 20% от приходите ѝ за миналата година. Това са около 7 млрд. долара.

Qualcomm пък получава 22% от приходите си от Apple или близо 10 млрд. долара годишно. За разлика от Broadcom обаче, Qualcomm от години предупреждава, че приходите ще спаднат и планира алтернативни източници, за да компенсира проблема. Broadcom не е давала индикации за подобни планове.

Логично, подобен ход ще е от голяма полза за Apple. Компанията очевидно ще си спести огромни разходи всяка година за лицензи. Вместо това тя ще трябва просто да си наеме производител, който да изработва чиповете. Това е доста по-евтина задача, отколкото да се плаща и за допълнителните лицензи и патенти. A Apple също иска да спести средства не само заради кризите. iPhone е основният източник на доходи за компанията, като през миналата година ѝ е осигурил над половината от всички 394.3 млрд. долара, които е получила като приходи. Продажбите обаче не винаги ще са отлични и Apple от много време иска да намали зависимостта си от iPhone, както и да оптимизира всеки разход максимално, за да генерира възможно най-голям марж.

Друга полза за Apple е, че ще има още по-голям контрол над собствените си устройства. В момента тя използва готови чипове и това има своите ограничения. Когато обаче и тези модеми са собствена разработка, тя ще може да ги оптимизира както намери за добре.

Според източниците на Марк Гърман, Apple ще направи прехода плавно, както замени процесорите на Intel при компютрите си. Вероятно е тя първо да предложи своя модем само в Pro версиите на iPhone и да запази чиповете поне на Qualcomm в рамките на около две-три години. Това ще позволи на Apple да усъвършенства допълнително чипа и да оптимизира производството.

Както винаги, Apple не коментира темата. Компанията отказва да обсъжда каквито и да е слухове и спекулации за бизнеса си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !