AMD представи процесорите Ryzen Z1 и Z1 Extreme за портативни конзоли

Стефан Николов Последна промяна на 26 април 2023 в 12:46 445 0

AMD Ryzen Z1

Снимка AMD

AMD представи процесорите Ryzen Z1 и Z1 Extreme за портативни конзоли

AMD официално представи два нови процесора – чиповете Ryzen Z1 и Ryzen Z1 Extreme. И двата чипа са предназначени за използване в портативните гейм конзоли и е известно, че ще дебютират в подготвената за излизане на пазара ASUS ROG Ally. Новите процесори са базирани на архитектурата от ново поколение Zen 4, а интегрираните в тях графични ядра са с тази на RDNA 3.

Чипът AMD Ryzen Z1 Extreme предлага 8х процесорни ядра, които могат да работят като 16 логически ядра, 24 MB кеш памет, а интегрираната графика има 12х изчислителни модула.

Моделът AMD Ryzen Z1 разполага с 6х ядра/12х нишки, 12 MB кеш памет и само 4х изчислителни модула с архитектура, както казахме по-горе, RDNA 3.
И двата процесора поддържат работата с новите оперативни памети LPDDR5 и LPDDR5X, предлагат хардуерната поддръжка на USB4 интерфейса, а интегрираната графика поддържа технологиите AMD Radeon Super Resolution 2, Radeon Chill, Radeon Image Sharpening 3 и AMD Link 4, съобщава изданието VideoCardz.

Новите процесори на AMD предлагат много висока производителност. На практика във всички игри по-мощната версия Z1 Extreme демонстрира 50 FPS при стандартна Full HD резолюция при средни и ниски настройки на графиката. Някои пазарни аналитици се спират на един важен момент. Всички тестове са направени с включен турбо режим на конзолата ROG Ally, при който консумацията на процесора може да достига 30 W в зависимост от играта. За сравнение процесорът на конзолата Steam Deck консумира двойно по-малко, а устройството работи до два часа с най-тежките игри. Ще бъде интересно да се разбере колко дълга ще бъде автономната работа на ROG Ally с по-голямата консумация на чипа.

На практика представеният днес Ryzen Z1 Extreme е копие на чипа Ryzen 7 7840U за лаптопи, който все още не е анонсиран, но в уеб пространството започнаха да се появяват негови тестове. По този повод AMD отбелязва, че новите процесори Ryzen Z1 съвсем не са рабрандирани версии на чиповете за лаптопи. Процесорите за конзоли са по-сложни, понеже дават възможност за настройка на кривите на мощността и напрежението и имат редица други отличителни черти.

Новите процесори ще можем за пръв път да видим в портативната конзола ROG Ally на компанията ASUS. Устройството е оборудвано с 7-инчов дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела (Full HD), честотата на опресняване на екрана 120 Hz и яркост 500 нита. Според изтеклата към днешен ден информация, тази конзола ще има 16 GB оперативна памет и SSD PCIe 4.0 с капацитет 512 GB.

Конзолата работи под управлението на операционната система Windows 11, което означава, че е съвместима с всички по-популярни гейм платформи, включително Steam, EA App (бившата Origin), Epic Games и Xbox Game Pass. Освен това конзолата поддържа технологията Dolby Atmos за качествен звук и има слот за поставяне на microSD карти памет. Друга характерна особеност е нейната много тиха система за охлаждане, която включва два вентилатора с общо ниво на шума под 20 децибела.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !