Акционерите обвиниха Facebook в плащането на огромни суми за персоналната защита на Марк Зукърбърг

Offnews Последна промяна на 23 септември 2021 в 16:33 425 0

facebook

Акционерите на Facebook заведоха съдебно дело срещу компанията с обвинения за заплащането на 5 милиарда щ. долара на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) през 2019 година, за да накара институцията да се откаже от намеренията си да предяви персонални обвинения на ръководителя на компанията Марк Зукърбърг по повод скандалното изтичане на данни от страна на Cambridge Analytica през 2018 година.

Образувано е колективно съдебно дело, в което са включени многобройните подадени от акционерите на Facebook жалби. Материалите бяха публикувани от Джейсън Кинт, ръководител на асоциацията Digital Content Next, в която участват редица крупни издания, включително New York Times и Wall Street Journal. Съдебният иск бе подаден в съда на щата Делауер през месец август тази година. Ищци са акционерите на Facebook, представителите на пенсионните фондове на учителите, на пожарникарите, на съдиите, както и синдиката на строителните работници - всички те са акционери на Facebook. Те обвиняват ръководителя на компанията Марк Зукърбърг, главния оперативен директор Шерил Санбърг, както и членовете на управителния съвет Марк Адреесен и Питър Тил в нарушаване на доверителните задължения - тоест, в пасивно извличане на лична изгода при упражняване на правомощията на компанията.

Акционерите са изключително недоволни за това, че Facebook без да ги уведоми е дала 5 милиарда щ. долара за постигането на извънсъдебно споразумение и потулването на събитията.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !