В WhatsApp вече можете да скриете заключените си чатове с тайна парола

Мария Иванова Последна промяна на 05 декември 2023 в 19:25 1145 0

WhatsApp

Снимка WhatsApp

WhatsApp Chat Lock

Потребителите на популярното приложение WhatsApp вече могат да скрият заключените си чатове с помощта на тайна парола. Новата функция се използва лесно, без да е нужна каквато и да е промяна в настройките на приложението.

Потребителите могат да получат достъп до нея чрез продължително натискане върху заключения чат, което им дава възможност да въведат своя персонализиран таен код. Той може да съдържа букви, цифри, специални символи и дори емотикони и добавя още един допълнителен слой на поверителност към заключените чатове като ги скрива от историята на разговорите.

Скритата по този начин кореспонденция може лесно да бъде открита чрез въвеждане на тайния код в полето за търсене. По желание на потребителите заключените чатове могат да се появяват по всяко време сред останалите разговори в платформата.

Припомняме, че по-рано тази година WhatsApp въведе Chat Lock, за да позволи на абонатите си да заключват чатовете си с чувствителна информация и да ги поставят в собствена папка, която е достъпна само с паролата на телефона, лицево разпознаване или идентификация с пръстов отпечатък. Новата функция, която стартита от днес, добавя допълнителен начин за защита на тези чатове, като ги прави по-трудни за откриване, ако някой получи достъп до потребителския телефон.

Така, вместо да пазят всичките си заключени чатове в специална папка, абонатите на WhatsApp вече могат да изберат да ги скрият с парола, която е различна от тази за отключване на техния телефон. Идеята на функцията е да не позволи хората, които имат достъп до потребителския телефон, дори да научат за съществуването на папка със заключени чатове.

С пускането на функцията Chat Locк компанията-майка на WhatsApp - Meta обяви, че планира да даде възможност на потребителите да създават персонализирана парола за нея, която да е различна от тази на телефона. Шест месеца по-късно изглежда, че обещанието се изпълнява - тайните кодове на WhatsApp започват да се разпространяват от днес и ще бъдат налични на глобално ниво в следващите месеци.

Стартирането на новата функция идва няколко седмици след като WhatsApp въведе гласови чатове за големи групи (наподобяващи тези на Discord). Те са проектирани да бъдат по-дискретни от груповите обаждания, което звъни на всеки член в групата. За разлика от тях, гласовите чатове стартират тихо без никакво звънене, с балонче в чата, което потребителите могат да натиснат, за да се присъединят.

По данни на Meta в момента платформата за видео разговори и бързи съобщения се използва от над два милиарда души по целия свят. Тя е предпочитана основно заради вграденото криптиране, което позволява единствено на изпращача и получателя да имат достъп до съдържанието на съобщенията. Въпреки това криптирането не важи за случаите, когато трето лице получи достъп до телефона на потребителя и може да види съобщенията му, които новите функции на WhatsApp целят да предотвратят.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !