Новият AI на Google Chrome може да довършва вашите изречения

Стефан Николов Последна промяна на 25 февруари 2024 в 18:24 458 0

Google search

Снимка Visuals/Unsplash

Новият AI на Google Chrome може да довършва вашите изречения

Google започна да внедрява Help me write (Помогни ми да пиша) - експериментална функция с генеративен изкуствен интелект, базирана на Gemini, за браузъра Chrome. Тя има за цел да помага на потребителите да пишат или прецизират текстовете въз основа на информацията в уеб страниците. След излизането на стабилната версия на Chrome M122 във вторник, новият асистент за писане вече е достъпен за изпробване за Mac и Windows компютри за англоговорещите потребители на Chrome в САЩ.

Help me write се фокусира предимно върху даването на предложения за писане на кратко съдържание. Това може да бъде например попълване на цифрови анкети и ревюта, запитване за информация за най-различни продукти или изготвяне на описания на артикули, които се продават онлайн. Google посочва, че инструментът може да "разбира контекста на уеб страницата, на която се намирате", за да включи съответната информация в предложенията си. Например да подчертае ключовите характеристики, споменати на продуктовата страница за продуктите, за които пишете ревю.

Функцията Help me write е претърпяла някои визуални промени, откакто бе въведена за първи път в Gmail по време на събитието I/O на Google през месец май миналата година. Сега тя се появява като плаващ прозорец близо до текстовите полета на уеб страницата, които се попълват с най-различни варианти с възможност за коригиране на размера и стила. Версията за Chrome предлага функционалност, подобна на тази, която Microsoft предостави за Edge и търсачката Bing миналата година.

Потребителите в САЩ ще трябва да активират експерименталния изкуствен интелект на Chrome, за да използват функцията. Тя може да бъде намерена, като се кликне върху Settings (Настройки) в падащото меню с три точки на работния плот на Chrome и след това се премине към страницата Experimental AI (Експериментален изкуствен интелект). Оттам трябва да се кликне върху "Try out experimental AI features" (Изпробвай експерименталните функции на AI) и да се избере "Help me write" (Помогни ми да пиша), след което "relaunch" (Повторно стартиране). След това потребителите могат да влязат в някоя уеб страница с помощта на Chrome и да кликнат с десния бутон на мишката върху някое отворено текстово поле, за да използват функцията за помощ при писане.

В страницата за поддръжка на Google е включена алинея с отказ от отговорност. Тя обръща внимание на потребителите да не предоставят лична информация като име, телефон, адрес, номер на социална осигуровка или информация за кредитна карта на функцията и че инструментът не трябва да се използва в уеб сайтове, които съдържат лична или чувствителна информация. Но ако все пак въведете такава информация, Google казва, че "Chrome няма да я използва за целите на обучението на каквито и да било AI модели".

Изданието The Verge споделя, че този инструмент едва ли ще е от голяма полза за потребителите, понеже е напълно възможно да се наложи да отделяте повече време за проверка и коригирането на написаното от изкуствения интелект, отколкото сами да си пишете текстовете.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !