Google тихо премахва опцията за връщане на по-стари версии на Android

Стоян Ненов Последна промяна на 18 август 2022 в 12:42 4725 0

Android 13

Снимка Google

Android 13

Google изненадващо започна разпространението на Android 13 повече от месец по-рано от очакваното. Традиционно първите устройства, които получават възможност за инсталация на платформата са смартфоните на IT гиганта от серията Pixel. Има вероятност веднъж надстроени на Android 13, смартфоните Pixel 6 да останат завинаги с тази версия и да не могат да върнат предишна, а само да ъпдейтват по-новата.

Новият Android идва със скрити промени и задължения, съобщава Ars Technica. Смартфоните Pixel 6 няма да могат да деинсталират Android 13, след като преминат към тази версия на операционната система. Досега беше възможно да се върне предишна версия на Android, ако поради някаква причина има проблем или потребителят не е доволен от новата.

С Pixel 6 и Android 13 това вече няма да е възможно. Google издава директно предупреждение, че всички версии на Pixel 6 няма да позволяват премахване на Android 13. Вместо това ще може само да се инсталират по-новите поколения на Android, когато станат достъпни. Засега, това обхваща само смартфоните на Google и то от серията Pixel 6, но има вероятност това да се пренесе и при останалите модели и производители. При определени обстоятелства свързани със сигурността, например. Какъвто е потенциално случая с решението за невъзможността за даунгрейд на собствените модели смартфони.

Google не навлиза в подробности защо е взела това решение за липсата на връщане на по-стара версия при Pixel 6. В последствие в социалните мрежи се появява съобщение от Google, че някои устройства са засегнати от уязвимост на системно ниво в Android 12. Затова се въвежда по-строга мярка за сигурност само за тях, за да бъдат защитени от хакери.

Аргументът е логичен – Google може да разработи и въведе най-различни мерки за сигурност, но ако хакер или крадец на смартфона просто инсталира по-стар Android, тези усилия се обезсмислят. От Android 8 насам има система, която предупреждава при стартирането на устройството, че то е било с върната по-стара версия. За Pixel 6 обаче се въвежда изрична забрана, като командата за блокиране на стари инсталации ще е защитена и ще „оцелява“ форматиране на телефона.

На пръв поглед промяната не е особено голяма за масовия потребител. В повечето случаи на хората не се налага да инсталират стари версии на Android и това се прави най-вече от любителите, които обичат да експериментират с различни модификации на софтуера. Това може да е и една от стъпките на Google да ограничи подобни практики, както и постепенно да провери как ще реагират потребителите на по-затегнати правила на Android. Традиционно интернет гигантът не харесва много модификациите на платформата, но ги позволява, тъй като тя е отворена.

Тъй като Google не дава официална причина за решението си, има и друг слух. Според 9to5Google може да става дума за проблем с процесора Google Tensor. Той се предлага именно в серията Pixel 6 и това е първото устройство с този чип. Другият вариант пък е, че интернет гигантът иска да демонстрира по-високо ниво на сигурност и защита на чипа. Липсата на коментар от компанията обаче не помага за успокояване на спекулациите.

Въвеждането на тази защита създава и друг риск за притежателите на Pixel 6 смартфон (от цялата серия), които вече са инсталирали нелицензираната версия на популярната мобилна платформа или т.нар. AOSP (оригиналното ядро на Android без услугите на Google). Ако потребителите с такива инсталации не инсталират Android 13 и на двата налични слота, рискуват „брикване“ на устройството си. Това означава пълно и необратимо блокиране на смартфона без възможност да бъде поправен, предупреждават любители.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !