Nokia X30 5G – издръжлив и достъпен смартфон, създаден с мисъл за природата (Ревю)

Получихме за ревю един от най-новите модели с тази марка – Nokia X30 5G

Александър Александров Последна промяна на 05 декември 2022 в 16:46 1989 0

Nokia X30 5G

Снимка Александър Александров

Nokia X30 5G

През последните години производителите на смартфони влагат все повече усилия в това техните продукти да са по-устойчиви и щадящи околната среда. А водеща роля в този процес имат смартфоните с марка Nokia на компанията HMD Global. Стъпвайки на традиционни финландски ценности, тя добавя еко елементи във всеки възможен аспект от разработката на своите модели, без това да е за сметка на тяхната функционалност.

Вече сме ви представяли най-актуалните Nokia апарати през предходните месеци и години и техните предимства по отношение опазването на околната среда. А сега получихме за ревю един от най-новите модели с тази марка – Nokia X30 5G. Един смартфон, който е изработен от рециклирани материали и идва с много по-дълга поддръжка от тази на други производители. В добавка, той се отличава с красив и изчистен външен вид, както и страхотно фотографско изживяване. В следващите редове ще прочетете повече за него.

Първите ни впечатления

са свързани с изчистения дизайн на неговата опаковка, която е направена от рециклирани картон. Цялата философия на модела всъщност е насочена към опазването на околната среда. Върховите технологии не е нужно да се развиват за сметка на природата и тази философия е водеща при бранда Nokia. По данни на производителя всички метални части на Nokia X30 5G, както и 64.5% от корпуса му са направени от рециклирани материали.

Външният вид на смартфона

е стилен и ефектен. Той има алуминиева рамка, корпус със сертификат за протекция IP67, както и дисплей със стъкло Corning Gorilla Glass Victus. Както успяхме да се уверим сами, всички тези защити поддържат модела невредим, включително и при потапяне във вода. Според компанията, той може да издържи до 30 минути на дълбочина до 1 метър под водата. Апаратът стои много удобно в ръката – той е лек и същевременно създава усещане за здрава и консистентна конструкция.

Дисплеят

на Nokia X30 5G е 6.43-инчов – достатъчно голям както за сърфиране в интернет, така и за гейминг и гледане на филми. За изграждането му е използвана AMOLED технология, гарантираща реалистични и наситени цветове.

През малкото слънчеви дни напоследък нашите тестове показаха, че видимостта на дисплея остава добра, дори и при употреба при слънчево време навън. Това се дължи на неговата FHD+ резолюция с 2400х1080 пиксела, както и на високата му яркост, която достига цели 700 нита.

Допълнително удобство е, че въпреки големия дисплей, размерът на смартфона си остава достатъчно компактен (158.9 x 73.9 х 8 мм.), за да се побере във всеки джоб. Съотношението между екрана и корпуса е 85 процента.

Основната камера

на разглеждания смартфон е снабдена с функцията Capture Fusion, която прави възможно заснемането на много добри пейзажни снимки. Пробвахме да снимаме с модела и вечерта, и можем да кажем, че той прави изключително качествени нощни снимки. Това се дължи на функциите Dark Vision и Night Selfie, които превръщат Nokia X30 5G в изненадващо добър телефон за нощна фотография.

Основният сензор на модела е 50MP. Той работи с технологията PureView и поддържа PDAF (Phase Detection Autofocus. Отзад има още един 13 мегапикселов ултраширокоъгълен (123˚) сензор. Предната селфи камера на смартфона е вградена централно в горната част на дисплея му. Тя е 16-мегапикселова и се справя повече от добре със заснемане на селфита и видео обаждания.

Производителност

Nokia X30 5G е задвижван от 8-ядрения процесор Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G. Той е направен по 6 nm технология и е с много добра енергоефективност – още един аспект, който има значение за околната среда. Нашите тестове показаха, че благодарение на него, смартфонът се справя отлично при работа с тежки програми, мултитаскинг и някои от най-ресурсоемките мобилни игри.

Графичният процесор е Adreno 619. Телефонът се предлага с 256GB вградена и 8GB памет.

Операционната система

на Nokia X30 5G е Android 12, за която производителят гарантира три ъпгрейда на ОС и ежемесечни актуализации на сигурноостта в рамките на три години. В добавка, гаранцията на устройството също е с увеличен 3-годишен срок. Всичко това означава, че собствениците на този модел ще разполагат с първокласен смартфон по-дълго време и няма да се налага да го сменят скоро. А това ще се отрази както на бюджета им, така и на околната среда.

Батерията

на смартфона е още един компонент, разработен с мисъл за природата. Тя е литиево-полимерна и е с капацитет от цели 4200 mAh (милиамперчаса). Според производителя, това е напълно достатъчно за цели два дни в режим на работа с едно зареждане и нашите тестове потвърдиха тази оценка. Поддържа 800 пълни цикъла на зареждане.

Смартфонът поддържа основните системи за сателитно позициониране – GPS, AGPS, GLONASS, BDS и Galileo. Една приятна екстра е предварително инсталираното музикално приложение Spotify.

За финал

можем да обобщим, че Nokia X30 5G е един много добър избор като съотношение на цена и качество с подчертана издръжливост, както и тригодишна софтуерна и хардуерна поддръжка, която позволява дълготрайната му употреба и по този начин намалява екологичния отпечатък на модела. Той е стилен, лек и компактен, откроява се с издръжлива батерия и отлични камери, както и с мисълта за околната среда при всеки аспект от разработката на модела.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !