Защо халотерапията е важна за нашето здраве

Offnews Последна промяна на 31 август 2023 в 16:22 288 0

Халотерапия
Халотерапия

В последните години все повече хора страдат от респираторни проблеми. От замърсяване и смог, до болести, пренасяни по въздуха, полени и токсини - никога досега нашето общество не е било изправено пред такава нарастваща епидемия от респираторни заболявания.

Халотерапията (терапия със суха сол) е естествено алтернативно лечение без лекарства, което може да помогне за подобряване на респираторните проблеми и кожните заболявания. Проучванията показват, че този метод намалява възпалението в белите дробове, изкарва натрупаната слуз, подобрява функцията на белите дробове, отваря дихателните пътища и дишането става по-леко, повишава защитните сили на организма, облекчава алергичните състояние и астмата, действа добре на пушачи и хора, които хъркат, повишава качеството на съня.

Малките частици сол, използвани в халотерапията, също могат да помогнат за възстановяването на кожните клетки и да предпазят кожата ви от стареене и инфекции. Затова се смята, че тази терапия може да се използва за лечение на акне и розацея, както и на кожни алергии.

Халотерапията се провежда в солни стаи, които разполагат с халогенератор - уред, какъвто има в Солна стая Salt&Art. Уредът раздробява и смила 99,99% чист натриев хлорид (сол) на много малки микрочастици. След това халогенераторът разпръсква тези сухи аерозолни микрочастици сол в стаята за солна терапия.

Разпрашените фини частици сол от 1-3 микрон се транспортират чрез дишането до най-малките бронхи и дихателни пътища в белите дробове, включително синусите и носната кухина. Те действат като антибактериално средство за вирусите, бактериите и замърсителите, попаднали в дихателните пътища.

„Счита се, че посещението в солна стая с халогенератор е много по-ефективно от физиологичния разтвор или поставените солни лампи в стаите. Солта на стените има по-скоро декоративен ефект, но също така спомага за поддържане на постоянна температура и влажност в помещенията, за да се създаде идеална среда, близка до тази в солните мини и пещери“, казва певицата и йога учител Светла Иванова - създател на Salt&Art - Солни стаи и йога студио.

В солна стая Salt&Art халотерапия за възрастни и деца над 12 години е с продължителност 40 минути, а за деца под тази възраст – 30 минути. Разликата във времето е заради това, че по-малките деца дишат по-бързо и съответно си набавят за по-кратко време нужното количество медицинска сол.

За хора с настинки, симптоми на грип, ушни инфекции, хрема или други временни дихателни затруднения е препоръчително да имат от 5 до 10 последователни солни сесии (посещения), за да бъдат ефективни.

За хронични респираторни и дерматологични състояния като астма, бронхит, синузит, алергии, псориазис, акне и др. се препоръчват 12 до 20 последователни сеанса, или при възможно най-кратък период от време. Тази последователност може да се повтори 2-4 пъти годишно, например преди всеки сезон. След това могат да се правят по желание 1-2 посещения на седмица за профилактика.

За поддържане на силна имунна система експертите препоръчват посещаване на солна стая 1-3 пъти седмично с цел профилактика, докато след прекарани вирусни заболявания е добре да направят поне 10 последователни посещения, за да се изчисти организмът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !