За да избегне глобата, Volkswagen започна да изкупува своите електромобили

Offnews Последна промяна на 17 февруари 2021 в 10:33 6529 0

id3_030-2

Авторитетното издание Spiegel съобщи, че през 2020 г. компанията Volkswagen е закупила за корпоративно използване няколко десетки хиляди хибридни и напълно електрически автомобили собствено производство. Сега започнаха да се появяват критични изказвания и мнения, че по този начин германският автомобилен гигант е избегнал глобата за продажба на автомобили, замърсяващи околната среда, понеже е нараснал процентът на продадените електромобили.

Да напомним, че от 2020 г. на територията на Европа влязоха в сила твърди ограничения относно изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, като  тези правила са валидни за всички транспортни средства на всички брандове. Да се произвеждат ДВГ автомобили с високо ниво на CO2 емисиите все още може, но само в рамките на точно определена схема - продажбите на транспортните средства от стария тип трябва да са колкото продажбите на екологично чистите електромобили. Производителите, които не спазят това правило, получават твърде сериозни глоби.

Тези нововъведения влязоха в сила съвсем наскоро и не е за учудване, че редица автомобилни концерни не успяха да спазят новите нормативи. За да избегнат или поне да намалят паричната глоба, те измислят най-различни хитрости и трикове. Така например, някои от тези компании са се споразумели с Tesla и кредитираха продажбата на определен брой електромобили. Този трик се оказа напълно законен от юридическа гледна точка и еколозите нямат претенции.

Volkswagen не се вписа в новите нормативни изисквания и за да намали сумата на глобата, продаде хибридни и електромобили на самия себе си. По този начин са продадени 65 000 екологични автомобила и германският автомобилен концерн избегна глоба от 140 милиона евро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !